Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Theaterstuk Dichterbij over keukentafelgesprek in de zorg

19 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

Theater Kleinkunst, onderdeel van zorgorganisatie Dichterbij, heeft een theaterstuk ontwikkeld om cliënten, familieleden én gemeenten handvatten te geven om het keukentafelgesprek op een goede manier vorm te geven. Maandag 25 augustus vindt de première plaats van het theaterstuk 'Kantelingen aan tafel, samen aan de keukentafel op zoek naar kansen en oplossingen'.

Gemeenten zijn druk met de voorbereidingen voor hun nieuwe zorgtaken. Om de ondersteuningsbehoefte van hun inwoners in beeld te brengen worden vaak 'keukentafelgesprekken' gevoerd. Bij zo'n gesprek komt onder andere aan de orde wat iemand zelf kan, in welke mate hij een beroep op zijn sociale netwerk kan doen en welke aanvulling dan nog nodig is vanuit professionele ondersteuning.

Draaischijf
Zowel voor gemeenten als voor cliënten en hun mantelzorgers is dit type gesprekken nieuw. Theater Kleinkunst wil in 'Kantelingen aan tafel' laten zien wat een keukentafelgesprek inhoudt en wat er besproken kan worden. Na afloop van de voorstelling krijgen de bezoekers een draaischijf in de vorm van een ronde tafel met tips voor cliënten, begeleiders als ambtenaren om zich goed op het gesprek voor te bereiden.

De voorstelling is gemaakt voor:

  • Kwetsbare burgers die in het keukentafelgesprek de ondersteuningsvraag helder moeten verwoorden;
  • Ouders / verwanten en begeleiders die een rol krijgen in de voorbereidingen op het gesprek van kwetsbare burgers;
  • Afgevaardigden van de gemeenten die voor het eerst in aanraking komen met een breed scala aan doelgroepen die zich voor een ondersteuningsvraag melden.

Dit najaar is de voorstelling (voor genodigden) 'Kantelingen aan tafel, samen aan de keukentafel op zoek naar kansen en oplossingen' door het hele werkgebied van Dichterbij op diverse locaties te zien. De premiere is maandag 25 augustus om 14.00 uur in dagcentrum de Baersdonck in Grubbenvorst. Gemeenten en/of instellingen kunnen de voorstelling boeken of samen met Dichterbij organiseren.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!