Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Theater over de wereld van een puber met autisme

24 januari 2017 Door de redactie Geen reacties

Romana Vrede, speelster bij het Nationale Toneel, heeft samen met Club Gewalt en Huub Laurens een bijzondere voorstelling gemaakt over haar extreem zwakbegaafde en ernstig autistische zoon Charlie. Een jongen van 13, fysiek 17 en mentaal 2 jaar. Het stuk met de titel Who’s afraid of Charlie Stevens? vertelt over de plaats die ze voor hem bevecht in de samenleving.

Charlie is dol op Bob de Bouwer. Maar als hij overprikkeld wordt, krijgt hij woedeuitbarstingen die een gevaar voor de omgeving kunnen zijn, omdat hij fysiek zo sterk is. Romana vertelt dat een begeleider een hersenkneuzing opliep door zo’n uitbarsting. Dat vond ze vreselijk, net als het gegeven dat de begeleiders daarna een tijd alleen met een helm op werkten.

“Ik heb een veiligheidscursus gedaan”, zegt ze. “Charlie heeft nu voornamelijk nog mannelijke begeleiders. Ik heb kort haar en draag nooit sieraden. Dat is vragen om letsel. Ik ben nooit bang voor hem, wel om hem.”

Romana hoopt met het stuk, dat ze een levend kunstwerk noemt met en over haar zoon, mensen op een andere manier naar autisme te laten kijken. Dat het troost en herkenning biedt. “Ik ben een kunstenaar. Wij kunstenaars staan anders in het leven. Kunst gaat over dat gebied in onze verbeelding waar de ruimte volledig vrij is. In het leren kijken vanuit Charlies bril laat ik mij inspireren door zijn surrealisme. Ceci n’est pas un pipe, dat schilderij van Magritte. Zo kijkt Charlie ook naar de wereld. Het is ook creativiteit.”

De voorstelling die iets meer dan een uur duurt, is in 2016 gemaakt en trok die zomer al volle zalen. Het is opgebouwd uit dans, film en muziektheater, waarbij non-verbale expressie de boventoon voert.


Who’s afraid of Charlie Stevens? is van 26 januari t/m 5 februari te zien in Den Haag, op een evenementenlocatie aan de Kerkstraat 11. Op zondag is de voorstelling te zien om 15.00 uur. De andere dagen begint het om 20.15 uur. Het aantal plaatsen is beperkt. Kaarten zijn online te bestellen.

Meer info op
www.projectcharlie.nl

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!