Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Theater en symposium over anders-zijn en meedoen

22 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

Er moeten meer podia zijn waar mensen die niet zo vanzelfsprekend hun weg vinden in de maatschappij hun talenten kunnen laten zien. Met dat doel houden Special Arts en de Hogeschool Utrecht 14 juni het symposium en theaterfestival Lof der Zichtbaarheid.

Stichting Special arts wil kunstuitingen van mensen met een handicap bevorderen. De stichting werkt samen met Hogeschool Utrecht in het bijzonder lectoraat Kwartiermaken. Tijdens het symposium presenteren studenten de uitkomsten van onderzoek naar wat er (speciaal) nodig is voor mensen met een beperking om zo normaal mogelijk mee te doen.

De titel Lof der Zichtbaarheid komt van het boek van de Vlaamse filosoof Rudi Visker uit 2007, waarin hij schrijft over hoe betekenisvol het voor mensen in de marge is om in de openbaarheid te treden. "Artistieke producties bieden mensen in kwetsbare posities een mooie kans om zich te laten zien en niet binnen te blijven 'omdat buiten zeer doet'. De podiumkunstenaars nuanceren met hun optreden de vaak negatieve beeldvorming rond anders-zijn en agenderen daarmee tegelijkertijd het verlangen om mee te doen en erbij te horen," zo staat in de folder van Lof der Zichtbaarheid.

Naast het symposiumprogramma zijn er twee theaterwerkplaatsen van studenten Cultureel Maatschappelijke Vorming van de Hogeschool Utrecht voor deelnemers die podiumkunsten willen beleven, doen en (mee)maken. In de middag en avond zijn er workshops en theatervoorstellingen.

Lees meer op de website van het festival en symposium Lof der Zichtbaarheid.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!