Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Terugluistertip: een leven lang leren voor mensen met een verstandelijke beperking

3 augustus 2022 Door de redactie Geen reacties

Een leven lang leren, dat geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarom is de Academie voor zelfstandigheid opgericht. Van persoonlijke verzorging, koken of een workshop daten om misschien wel zelfstandig te kunnen wonen. Of praktisch leren om in de horeca, de logistiek of het groen via dagbesteding en stage te kunnen werken. NPO Radio 1-programma Spraakmakers besteedde er in vijf uitzendingen aandacht aan.

Het radioprogramma Spraakmakers zond vanaf maandag 18 juli vijf dagen achter elkaar een reportage uit over leren in de gehandicaptensector. Aanleiding was de Academie voor Zelfstandigheid 2.0. Daarbij hebben zich inmiddels ruim dertig zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking aangesloten.

De Academie is zo’n 14 jaar geleden opgericht voor mensen die klaar waren met het speciaal onderwijs en zich nog door wilden ontwikkelen. Daar was nog geen opleiding voor en dus zijn er inmiddels meerdere leerlijnen ontwikkeld.

De studenten kunnen hele basale zaken leren zoals het huishouden en verkeersveiligheid. Ook zijn er drie branche-opleidingen, zoals de horeca, groenvoorziening en voor logistieke processen. Studenten van de opleidingen vertellen in de uitzendingen van Spraakmakers wat ze er allemaal leren, van het maken van een boodschappenlijstje tot een smoothie.  |

Spraakmakers, NPO Radio 1, was te beluisteren van maandag 18 juli tot en met vrijdag 22 juli, dagelijks om ongeveer 10.30 uur. Terugluisteren kan inmiddels via NPO1 (Spraakmakers).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!