Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Terugkijktip: Vpro Tegenlicht over zorgvernieuwer Jos de Blok

19 oktober 2017 Door de redactie Geen reacties

Vpro Tegenlicht heeft in de uitzending van 15 oktober aandacht besteed aan Jos de Blok, vooral bekend als oprichter van Buurtzorg Nederland, een zorgconcept zonder managers. Het is een intiem portret van de man die niets ziet in grote en op rendement gerichte zorgorganisaties.

De Blok (1960) begint zijn carrière in 1981 als verpleegkundige. Hij werkt onder meer in ziekenhuizen, de psychiatrie en in de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Hij verliest al snel het plezier in zijn werk, omdat hij de organisaties te groot en te star vindt.

Vervolgens stapt De Blok over naar leidinggevende functies, maar de veranderingen die hij tracht door te voeren, worden niet zo maar geaccepteerd. Een depressie volgt, waarna De Blok het helemaal anders besluit te gaan doen. Buurtzorg Nederland wordt geboren.

Kenmerken van dit concept:

  • Zelfsturende wijkteams
  • Nadruk op zorg in plaats van op administratie
  • Geen managers


De wijkverpleegkundigen bepalen zelf hoeveel tijd ze aan een cliënt besteden en behandelen de mensen op hun eigen manier. De teams hebben veel vrijheid.

Ook het buitenland kreeg lucht van dit zorgconcept. Buurtzorg is inmiddels in 28 landen actief, en overal wordt het concept op aandringen van De Blok aangepast aan de lokale standaarden voor de zorg.

Bekijk Vpro Tegenlicht:
‘Zorgeloos leven volgens Jos de Blok’.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!