Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Terugkijktip: mantelzorgende zus van broers met autisme

23 augustus 2023 Redactie Klik Geen reacties

Wat zijn problemen waar kinderen tegenwoordig zoal mee worstelen en hoe gaan ze daarmee om? In de serie Wat zou jij doen? buigt een panel van 10 kinderen zich over een dilemma van een leeftijdsgenootje. In aflevering 1 van seizoen 5 is dat de 11-jarige Berber die mantelzorger is voor haar twee zwaar autistische broertjes.

Berber maakt zich veel zorgen over haar broertjes en vergeet hierdoor vaak aan zichzelf te denken. Ze vertelt over de dagelijkse gang van zaken bij haar thuis en hoe ze altijd rekening houdt met haar broertjes, net als haar ouders. “Alles draait om Luuk en Tim.”

Het meisje zou zo graag eens met haar ouders naar het zwembad, maar daar komen ze nooit: Luuk en Tim kunnen niet zwemmen. Dus wordt er veel gefietst, met de jongens voor in de bakfiets. Ook even een dagje winkelen met haar moeder, of een weekend voor zichzelf: het komt bijna niet voor.

Adviezen van kinderen
De kinderen uit het panel verplaatsen zich in Berber en snappen heel goed hoe moeilijk het dan is om jezelf op 1 te zetten. Toch is dat wel het advies dat ze haar uiteindelijk geven: de broertjes zo nu en dan eens een weekend naar een logeerhuis brengen en de zorg voor de jongens zoveel mogelijk bij haar ouders te leggen.

De serie telt in totaal 10 afleveringen, waarvan een groot deel nog uitgezonden moet worden. In aflevering 5 (zondag 27 augustus) komt de 11-jarige Luca aan het woord die veel last heeft van prikkels en geluid. Ze moet vaak rust nemen en nee zeggen, iets dat ze erg lastig vindt. 

In aflevering 7 (zondag 10 september) staat Jadi-ann centraal. Deze 10-jarige heeft ADHD en slikt daarvoor medicatie. Het geeft haar het gevoel dat ze niet zichzelf kan zijn en ze voelt zich vaak onbegrepen.  |

De eerste aflevering van Wat zou jij doen? is uitgezonden op zondag 30 juli op Zapp en is terug te kijken via NPO Start.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!