Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Terugkijktip: film over spastische vrouw die hunkert naar intimiteit

18 mei 2022 Door de redactie Geen reacties

In de film Sexual Healing is te zien hoe de 53-jarige Evelien, die sinds haar geboorte spastisch is, in de wereld van erotiek duikt. Eerdere sporadische seksuele ervaringen waren teleurstellend, maar gesprekken met haar hulpverlener Brigitte wakkerden het vuurtje toch weer aan. De film is inmiddels online te bekijken op de website van 2Doc.

De 55 minuten durende film heeft een monologisch karakter. Maker Elsbeth Fraanje filmde Eveliens hoofd vanaf de plank van haar rolstoel, dat veelvuldig in beeld is als ze aan het woord is.

Samen met Brigitte, haar hulpverlener duikt Evelien in de wereld van erotiek; ze bezoeken een winkel met seksartikelen, kopen mooi ondergoed en praten met een seksverzorger. Het dragen van het nieuwe, sexy ondergoed doet Evelien goed: “Ik heb ineens weer een vrouwenlijf”, zegt ze, als ze zichzelf in de spiegel ziet.

Ze moet echter leren van zichzelf te houden, van haar lichaam te houden, voor ze zich kan overgeven aan genot met zichzelf of samen met iemand anders. Voor iemand die haar eigen lichaam ziet als een soort kerker waarin ze al jaren opgesloten zit, is dat geen makkelijke opgave.

Nominatie en tickets
Sexual Healing ging begin april in première op het Movies that Matter festival in Den Haag en was genomineerd voor de Dutch Movies Matter-award. Op maandagavond 16 mei is de documentaire ook uitgezonden op NPO2 en inmiddels terug te kijken op de website van 2Doc.   |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!