Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Terugkijktip: documentaire over dilemma’s in een genderpoli

29 november 2023 Redactie Klik Geen reacties

Op het IDFA was onlangs de documentaire ‘They and Them’ te zien, over de genderpoli van Youz in Zaandam. Welke dilemma’s komen behandelaren en jongeren tegen? En kan een laagbegaafd meisje de gevolgen van haar wens tot geslachtsverandering wel overzien? De docu is terug te kijken op de website van 2Doc.

Wat de film mede bijzonder maakt, is dat regisseur Ingrid Kamerling zorgmanager is en zelfs teammanager in de desbetreffende genderpoli was. In een interview met VPRO documentairegids geeft ze aan: “Zodra ik met dat genderteam kwam te werken dacht ik: wauw, dit is een film. Mensen stelden zich voor als cis of trans en ik hoorde hun discussies over minderheids- en meerderheidsdenken: wie hoort waarbij, wie moet ruimte maken voor wie? (…) Fantastisch voor een documentaire, dacht ik. Maar ook: ik ga dat zelf niet doen, dat wordt echt te ingewikkeld.”

Uiteindelijk besloot ze toch zelf te gaan filmen, en om het zuiver te houden – dus niet met twee petten op de poli rond te lopen – zwaaide ze af als leidinggevende over het team. Ingrid filmde bijna een jaar op de genderpoli van de ggz-instelling Youz.

Worstelingen
De film van 78 minuten gaat in op hoe Ingrids collega’s worstelen met vragen als: hoe adviseer je in onomkeerbare keuzes die de rest van het leven kunnen tekenen. Weet iemand van 15 jaar al of je ooit zwanger wilt worden? Daarnaast komen ook de financiële en bureaucratische dilemma’s aan bod, evenals wrijving tussen de cisgender collega’s en transgender collega’s onderling.

Een van de jongeren die Ingrid volgt op de poli is de 15-jarige Sem, een meisje dat als jongen geboren is. Sem is laagbegaafd, maar weet wel precies wat ze wil. Haar zaak wierp een dilemma op voor het team, want kan iemand met zo’n laag IQ wel overzien wat de gevolgen van haar wens zijn?  |

Kijk de documentaire Genderpoli/They and Them terug op 2doc.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!