Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Terugkijktip: documentaire Code Groen over de moeizame weg naar een reguliere baan

2 november 2022 Door de redactie Geen reacties

Documentairemaakster Marjoleine Boonstra dook in de wereld van de groenvoorziening. Ze filmde van heel dichtbij mannen en vrouwen met een achterstand tot de arbeidsmarkt die bij Pantar in de regio Amsterdam in fluorescerende oranje pakken onkruid wieden en schoffelen. De documentaire legt bloot dat het geen makkelijke opgave is om deze groep richting een reguliere baan te begeleiden.

Omroep Human zond op 27 oktober in 2Doc de documentaire Code Groen uit. Je maakt onder meer kennis met de Surinaamse Leslie, die veel moeite heeft met het maken van de juiste keuzes in zijn leven. Je leert Amina een beetje kennen, een Syrische vluchtelinge, die door hard werken probeert haar oorlogstrauma te vergeten. Of neem Theo die de weg kwijtraakte nadat zijn vrouw overleed, en  hij er administratief niet meer uitkwam.

De begeleiders proberen hun cliënten van code oranje naar code groen te begeleiden: naar regulier werk. Maar dat blijkt niet mee te vallen. Soms verdwijnen ze ineens van de radar, zoals Anton.

De documentaire Code Groen (71 minuten) was op het Nederlands Film Festival 2022 genomineerd voor een Gouden Kalf. Kijk de film terug op 2Doc.nl.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!