Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Terugkijken op lockdown: gehandicaptenzorg meer online actief

28 juli 2020 Door de redactie Geen reacties

De coronapandemie heeft beeldbellen – waar ook ter wereld – noodgedwongen definitief op de kaart gezet. Daarnaast konden cliënten en zorgprofessionals gebruikmaken van allerlei nieuwe online-initiatieven zoals Hallo Thuis van Philadelphia, waar ze zelf filmpjes voor in konden sturen. Nu de lockdown voorbij is, kijken veel organisaties terug op deze periode vol digitale ervaringen.

Bij zorginstelling Zideris werken begeleiders én vloggers Milou en Luuk op locatie De Hucht in Wageningen. Samen maakten ze de korte video ‘Samen sterk in tijden van het coronavirus’, waarin ze vertellen hoe ze de lockdown zijn doorgekomen met hun cliënten.

Hoe gingen ze om met het op slot gaan van de woningen en dagbesteding? Wat was er wel mogelijk? Videobellen natuurlijk, of op raambezoek komen. En als dat raam toevallig op de eerste verdieping is, dan is een mand met een touw eraan een prima middel om wat lekkers, een cadeautje of iets anders bij de cliënt te krijgen, zo zie je in de video.

Milou vertelt dat de bewoners momenteel – ondanks dat ze nog altijd op anderhalve meter afstand van hun familie moeten blijven –weer erg genieten van bezoekjes en zelfs uitstapjes met hun naasten. Bekijk meer vlogs van Zideris, waaronder dus over de corona-ervaringen.

Hallo Thuis
Het Hallo Thuis-videokanaal van Philadelphia bleek zo’n succes dat de zorgorganisatie heeft besloten er in ieder geval deze zomer nog mee door te gaan. Heel veel mensen blijven immers in Nederland of gaan helemaal niet op vakantie. De komende weken staan in het teken van de populairste vakantielanden. Met recepten en kookvideo’s, liedjes, bingo, reisverslagen, interessante weetjes. Ook een categorie als Gluren bij de Buren gaat door. Vrijwel dagelijks wordt een cliënt van Philadelphia thuis bezocht, die dan iets vertelt over zijn of haar leven. In de aflevering van 13 juli vertelt Christel over haar tamme cavia Sky en over de zorgboerderij waar ze binnenkort weer aan de slag gaat. En Mariska doet een boekje open over hoe ze in coronatijd haar vriend niet kon zien. “Dat was lastig en rot.” Gelukkig hebben ze elkaar inmiddels weer in levende lijve ontmoet.

Verveling
RTV Drenthe ging midden in de lockdown op bezoek bij Bert Beuving die bij zorginstelling Cosis woont. Bert werkt normaal gesproken in de kantine bij de desbetreffende regionale omroep, maar dat kon toen niet. De verveling ging na een paar weken al behoorlijk toeslaan”, gaf Bert aan.

De omroep sprak ook met begeleiders, hoe zij structuur in de dagen helpen aanbrengen. Bert weet al hoe het gaat als hij terug mag naar zijn werk: eerst naar de redactie toe om alle vrouwen een knuffel te geven en alle mannen een high five! Waarschijnlijk is dat knuffelen dan alleen nog helemaal niet mogelijk vanwege de anderhalvemeterregel…

Meer inzetten op online
De gemeente Rotterdam wil dat gesprekken en andere vormen van begeleiding in de toekomst veel meer digitaal gaan plaatsvinden. Tijdens de lockdown hebben onlineconsulten zich ook bewezen, waarom zou je dat nu weer helemaal loslaten, stelt de gemeente. RTV Rijnmond bezocht zorgorganisatie Pameijer, omdat daar al heel lang met digitale middelen wordt gewerkt.

Tien jaar geleden begon Pameijer al met een Ik-boekje, een soort videodagboek voor kinderen die zo konden laten zien wat ze hadden meegemaakt. Toen moest de tablet nog mee naar therapie, nu is uploaden op bijvoorbeeld een website zo gebeurd en kan een zorgprofessional ook op afstand meekijken. Bij Pameijer zijn ze er ook van overtuigd dat er steeds meer online mogelijk wordt. Bijvoorbeeld het aanbieden van dagbesteding of muziektherapie vanuit huis.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!