Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Terugblik themadag autisme & verstandelijke beperking

16 november 2022 Door de redactie Geen reacties

Door je te verplaatsen in de belevingswereld van mensen met autisme en een verstandelijke beperking kun je voorkomen dat hun emmer overloopt. Diverse sprekers vertelden hierover op een praktische themadag van Klik op 30 september in Eindhoven. Een korte terugblik op een dag vol kennisdeling.

Trainer Hilde De Clercq, auteur van diverse boeken op het gebied van autisme opende de Klik-themadag Autisme op 30 september in Eindhoven en was ook de dagvoorzitter. Zij begon met het inleven in en beter begrijpen van mensen met autisme en een verstandelijke beperking.

klikthemadagautisme2022hilde1.jpg

klikthemadagautisme2022hilde2.jpg

Diepe druk
Kan diepe druk (zoals een stevige knuffel of verzwaarde dekens en drukvesten) helpend zijn voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme? En hoe werkt dat dan? Prikkelcoach Robert de Hoog bracht de ruim honderd deelnemers in beweging en deelde op een ervaringsgerichte manier bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek, praktijkervaringen en de invloed van diepe druk op het zenuwstelsel.

klikthemadagautisme2022robert1.jpg

klikthemadagautisme2022pauze.jpg

Zelfbeschadiging
Na een korte pauze en een versnapering was het tijd voor de workshops. GZ-psycholoog Janine Breukelman legde uit hoe je met stereotiep en ook zelfbeschadigend gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking en autisme omgaat. Aan de hand van een casus nam ze deelnemers mee in het gebruik van de ASS-wijzer en hoe je daarmee inspeelt op de sensorische informatieverwerking (SI).

klikthemadagautisme2022janine.jpg

Structuur en dagschema’s
In een interactieve workshop ging Steven Degrieck samen met de deelnemers op zoek naar een aantal achterliggende principes die belangrijk zijn in het goed hanteren van dagschema’s. Zetten we te veel in op flexibiliteit of belemmeren we die misschien met het introduceren van routines?

klikthemadagautisme2022steven.jpg

Probleemgedrag
Psycholoog Wilfried Peeters liet deelnemers in een workshop aan de slag gaan met zijn aanpak van probleemgedrag bij mensen met autisme aan de hand van een cyclisch proces: van het uitpluizen van de oorzaken tot de doelstelling en een individueel handelingsplan.

klikthemadagautisme2022wilfried.jpg

Onverwachte omarmen
In de workshop van Jake van theaterschool InterActing voor jongeren met autisme maakten de deelnemers kennis met improvisatie, een vorm van theater zonder script. Via improvisatie-oefeningen leerden de deelnemers zelf ervaren hoe je cliënten het onverwachte beter kunt laten omarmen.

klikthemadagautisme2022jake.jpg

Prikkelverwerking
In de afsluitende lezing kwamen we terug bij de kern: inleven in de belevingswereld van mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Sandra Stultiens-Houben van Anders Kijken naar Kinderen vertelde hoe je mensen kan ondersteunen bij problemen in de prikkelverwerking.

klikthemadagautisme2022sandra.jpg

klikthemadagautisme2022afsluiting.jpg

Ook in 2023 organiseert Klik weer diverse interessante scholingen, waaronder webinars over seksualiteit, psychiatrie en studiedagen over emotionele ontwikkeling en autisme. Houd daarvoor onze website in de gaten, voor meer informatie over de Klik studiedagen. |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!