Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Telling licht gehandicapten

11 mei 2010 Door de redactie Geen reacties

Het Sociaal en cultureel planbureau (Scp) gaat uitrekenen hoeveel Nederlanders een iq van tussen de 50 en 70 hebben, en hoeveel mensen tussen de 70 en 85 scoren. Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid meldt dat in een reactie op een Tweede Kamermotie.

Mensen met een iq hoger dan 70 dreigen hun recht op awbz-zorg te verliezen. De grens voor een indicatie ligt nu nog bij 85, de overheid wil die grens verlagen. In de motie vragen Tweede Kamerleden de demissionaire minister te bepalen hoe groot de groep licht verstandelijk gehandicapten is. De Tweede Kamer wil ook dat het kabinet beleid maakt voor de maatschappelijke participatie van licht verstandelijk gehandicapten.

Minister Klink schrijft in zijn brief aan de Tweede Kamer dat mensen met een iq van tussen de 70 en 85 zwakbegaafd zijn, en niet licht verstandelijk gehandicapt. Op basis van de gegevens van het Scp wil hij samen met andere ministeries bekijken hoe de groep licht verstandelijk gehandicapten kan worden ondersteund.

"Het is echter aannemelijk dat mocht er sprake zijn van verlies van een aanspraak op Awbz-zorg voor de functie 'Begeleiding' dit kan gebeuren bij personen met een lichte verstandelijke beperking. Ook bij deze personen hebben de gemeenten, danwel de sectoren onderwijs of jeugdzorg, de verantwoordelijkheid om een alternatief aan te bieden."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!