Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tekenen van adhd en autisme bij heel jonge kinderen

12 januari 2022 Door de redactie Geen reacties

Wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen zijn bezig met twee onderzoeken naar vroege opsporing van ADHD en autisme. Kinderen tussen de 1,5 en 5,5 jaar kunnen deelnemen. De onderzoekers hopen met een vroege diagnose de behandeling voor beide aandoeningen te verbeteren.

Volgens een artikel in dagblad De Gelderlander gaat het om de volgende twee onderzoeken:
1. het PIP-onderzoek, voluit Preschool Brain Imaging and Behaviour Project geheten. Met dit project willen de wetenschappers de verschillen in hersenontwikkeling en gedrag bij een grote groep jonge kinderen (tussen de 2,5 en 4,5 jaar) in kaart brengen. Vervolgens wil men beter begrijpen wat de impact van deze verschillen is op het ontstaan van ontwikkelingsproblemen, zoals ADHD, autisme en een ontwikkelingsachterstand. PIP wordt in vijf onderzoekscentra in Europa uitgevoerd, waaronder dus in Nijmegen bij het Baby & Child Research Center en het Donders Center for Cognitive Neuroimaging.
2. Sapiens-onderzoek: dit is een onderzoek naar de cognitieve en hersenprocessen bij jonge kinderen (1,5 – 3,5 jaar) die zich mogelijk anders ontwikkelen op het gebied van sociaal gedrag, communicatie en spel. Ook hiervoor bezoeken de jonge deelnemertjes het Baby & Child Research Center en het Donders Center for Cognitive Neuroimaging

Oogbewegingen
Bij beide onderzoeken vullen ouders online vragenlijsten in. Via observaties en testonderzoek (met name via spelletjes, speelsituaties) wordt vervolgens sociaal gedrag, taal/ communicatie en spel van de kinderen in kaart gebracht. Ook worden oogbewegingen via eyetracking gevolgd en de hersenactiviteit wordt gemeten met een EEG. Bij PIP maakt ook een MRI-scan deel uit van de procedure.

Hoofdonderzoeker Jan Buitelaar legde in De Gelderlander uit waarom bepaalde testjes worden gedaan. Het meten van oogbewegingen bij het kijken naar filmpjes is volgens hem van belang, omdat kinderen met autisme de focus op andere dingen hebben dan kinderen zonder autisme. Een kind met autisme zal een auto op de achtergrond eerder opmerken dan de gezichten op de voorgrond. “Bij andere kinderen is dat andersom”, aldus Buitelaar.

Behandeling
Hoe sneller ouders weten dat hun kindje autisme of ADHD heeft, hoe eerder gestart kan worden met behandeling. Volgens onderzoeker Manon Krol zijn de hersenen in de eerste twee jaar nog vol in ontwikkeling en is behandeling het effectiefst. Zo zou je het sociaal gedrag kunnen stimuleren door een kind met andere kinderen te laten spelen.  |

De wetenschappers zijn altijd op zoek naar ouders die hun kinderen voor onderzoek willen laten deelnemen aan het PIP-onderzoek en het Sapiens-onderzoek.  

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!