Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tegenstanders Nipt bieden Tweede Kamer Zwartboek Downsyndroom aan

17 februari 2016 Door de redactie Geen reacties

Tegenstanders van een nieuwe test op Downsyndroom, de Niet-invasieve prenatale test (Nipt), hebben een Zwartboek Downsyndroom aan de Tweede Kamer aangeboden. ‘Alle mensen zijn ongelijk en gelijkwaardig’ zo luidt het onderschrift bij het manifest van de stichting Downpride. Een meerderheid in de Tweede kamer wil echter dat de nieuwe test beschikbaar komt voor alle vrouwen, zodat het makkelijk wordt om voor de geboorte vast te stellen of een kindje het Downsyndroom heeft.

De Nipt is een test waarmee het bloed van de zwangere vrouw wordt gecheckt op downsyndroom (en edwardssyndroom en patausyndroom) bij haar ongeboren kind. In een debat in de Tweede Kamer zei minister Schippers van Volksgezondheid, welzijn en sport dat ze wacht op advies van de Gezondheidsraad over het invoeren van de test voor alle zwangere vrouwen.

De Nipt wordt nu alleen aangeboden aan zwangere vrouwen die een verhoogd risico hebben om een kind ter wereld te brengen met een ernstige erfelijke aandoening. De NIPT-test is minder riskant dan bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Daarom wil een meerderheid in de Tweede kamer dat Nipt voor iedereen beschikbaar komt in het basispakket.

De aanbieders van het Zwartboek, waaronder een jongeman met Downsyndroom, zijn bang dat ouders hierdoor niet meer kiezen voor een kind met Downsyndroom. “Als vanuit de overheid prenataal testen op downsyndroom wordt gestimuleerd met als doel zwangerschappen alleen vanwege downsyndroom te kunnen beëindigen, zal er nooit een maatschappij bestaan waarin iedereen op zijn of haar eigen manier een steentje bijdraagt en waarvan iedereen een gelijkwaardig onderdeel is,” zo is te lezen in het Zwartboek Downsyndroom.

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!