Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Technologie helpt mensen met een verstandelijke beperking

27 september 2012 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Sdw gaat drie proeven starten met digitale hulpmiddelen. Bedoeling is met de hulpmiddelen bij te dragen aan meer zelfstandigheid van kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.

BlueCall Phone
Het eerste project is de BlueCall Phone met de functie BlueAssist. Mensen met een verstandelijke beperking krijgen een smartphone mee waarin ze samen met hun begeleider informatie hebben ingevoerd. BlueCall Phone helpt deze mensen onder meer bij de organisatie van hun dagelijks leven. Ze kunnen er eenvoudig mee bellen, er zit een fotofunctie op om makkelijk te communiceren en een agenda met herinneringen. Via de BlueAssist-functie kunnen ze ook hulp vragen aan mensen die ze tegenkomen. Op die manier zijn ze minder afhankelijk en kunnen ze in geval van nood toch nog een beroep doen op hulp. Vijf volwassen cliënten bij Sdw testen BlueCall Phone en de BlueAssist-functie.

Beeldhorloge
Drie kinderen en twee volwassenen bij Sdw testen in het tweede project het Beeldhorloge, een hulpmiddel dat werkt als geheugensteuntje voor activiteiten en afspraken. Het geeft de cliënt meer zelfredzaamheid en structuur waardoor professionele begeleiders zich meer kunnen richten op de kwaliteit van de zorg.

SupportApps
In het derde project wordt met pictogrammen het internet verkend, via SupportApps. De gebruiker heeft eenvoudig toegang tot sociale media, websites, agenda, muziek, persoonlijke informatie: alles aangepast aan de eigen mogelijkheden. De gebruiker wordt ondersteund door mantelzorgers en professionele ondersteuners.

Cliënten van SDW testen komende maanden de drie digitale hulpmiddelen. Het succes van de projecten hangt af van of de hulpmiddelen bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking. Daarbij weegt ook zwaar in hoeverre de hulpmiddelen voordelen opleveren voor de begeleiders van de deelnemende cliënten. De proeven moeten eind 2012 zijn afgerond.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!