Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Technasiumscholieren bedenken prototypes voor snoezelruimte

6 juli 2022 Door de redactie Geen reacties

Een bijzondere uitdaging voor 51 technasiumscholieren havo en vwo van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle: maak prototypes van attributen die in een snoezelruimte voor cliënten met een meervoudige beperking gebruikt zouden kunnen worden. Dit gebeurde op verzoek van zorgorganisatie Frion.

Ieder jaar krijgen de derdeklas technasiumleerlingen een opdracht van een bedrijf of organisatie. Dit keer kwamen begeleiders Marlies van Oosten en Jan Strijker van Frion een presentatie geven over de Snoezelkamer. Zo leerden de jongeren waar een snoezelruimte voor bedoeld is. Ze kregen vervolgens de opdracht om iets voor de Snoezelkamer te ontwerpen en te maken.

De scholieren zochten naar verder informatie op internet. Ook kwam een ouder van een kind met een meervoudige beperking op school vertellen over hun ervaringen met de snoezelkamer. Geïnspireerd door alle informatie gingen de leerlingen in groepjes aan de slag en de oogst bleek groot!

Blotevoetenpad voor binnen
Een blotevoetenpad voor binnen, een vissenkom met een ingebouwd motortje waarmee je de vissen kunt laten bewegen, een elektronische knikkerbaan, een ballenbak, een kaleidoscoop, een geprogrammeerde lichtbol met verschillende kleuren. “En dat allemaal hufterproof, hè?”, geeft Marlies stralend aan op de website van Frion.

De leerlingen presenteerden hun vindingen op de IJsselbolder, de locatie waar ook de Snoezelkamer is. Voor veel leerlingen was het de eerste keer dat ze in contact kwamen met mensen met een beperking. Het maakte veel indruk op ze.

Tegelijkertijd waren Marlies en Jan onder de indruk van de vele ideeën die de scholieren hadden uitgewerkt. Of er prototypes verder worden uitgewerkt om ze daadwerkelijk te gaan gebruiken, weten de begeleiders nog niet. Wel heeft het project ervoor gezorgd dat ze zelf nu ook weer geïnspireerd zijn geraakt.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!