Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Teamwork leidt niet automatisch tot betere zorg

1 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

Door de groeiende vraag naar langdurige zorg, minder aanbod in personeel en bezuinigingen is het zo goed mogelijk inzetten van mensen en middelen noodzakelijk. Teamwork is daarbij belangrijk, maar leidt niet automatisch tot betere zorg. Dat stelt Martina Buljac in een proefschrift dat zij over zorgteams maakte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Buljac onderzocht de factoren die van invloed zijn op teamprestaties in de langdurige zorg. De meest voor de hand liggende oplossing is om leidinggevenden aan te spreken op het functioneren van teams, zo concludeert zij.

Uit het proefschrift blijkt dat teams met een leidinggevende die een coachende leiderschapsstijl aanneemt beter presteren. Teams krijgen de stimulans het beste uit zichzelf te halen, door bijvoorbeeld feedback, zonder dat de beste manier van werken wordt opgelegd. Trainingen zijn een andere manier om het functioneren van een team in de gezondheidszorg te verbeteren. Helaas zijn de meeste trainingen echter gericht op de acute zorg - en niet op de langdurige zorg.

Maar teamwork leidt niet automatisch tot betere resultaten, blijkt uit het onderzoek van Buljac. Teams met leden die de zorg meer gezamenlijk uitvoeren en afhankelijker van elkaar zijn, presteren niet beter. Teams met een stabiele samenstelling en met weinig wisselingen in teamleden presteren wel beter.

Martina Buljac promoveert met proefschrift Health teams – Analyzing and improving team performance in long-term care op donderdag 8 maart 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!