Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Teams van begeleiders gezocht voor onderzoek naar mentaliseren

12 januari 2022 Door de redactie Geen reacties

De Academische Werkplaats Bartiméus/Vrije Universiteit Amsterdam doet wetenschappelijk onderzoek naar wat de beste manier is om te leren mentaliseren en zoekt hiervoor teams van begeleiders die mee willen doen. Je doet dan zelf veel kennis en vaardigheden op.

Mentaliseren is het vermogen om na te denken over de gedachten, gevoelens en bedoelingen van jezelf en van de ander. Je doet het iedere dag, maar vaak onbewust. Als je met iemand in gesprek bent, merk je dat het prettig verloopt, je kunt je in de ander verplaatsen. Soms is dat niet zo. Vanuit mentaliseren ga je bewuster daarover nadenken: waarom reageerde ik boos, hoe heeft de ander dat gevoeld?

Mentaliseren is belangrijk in het ondersteunen van cliënten met een verstandelijke beperking. Het onderzoeksproject wil te weten komen wat de beste manier is om te leren mentaliseren. Je kunt je als team aanmelden (minimaal 5 en maximaal 12 deelnemers in een team) en je wordt dan ingeloot in een van de drie trainingsgroepen:
- deelnemer van een online MBB-training;
- deelnemer van een VR-training, waarbij je met een VR-bril op allerlei situaties kunt oefenen;
- deelnemers van de controlegroep die gaat lezen over mentaliseren.

Wil je als team meewerken aan dit project? Of heb je eerst nog aanvullende vragen over de trainingen of het onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoekers:
Jessica Braakman, via mail j.h.braakman@vu.nl of telefonisch 020 5982761
Veerle Andries, via mail v.m.m.andries@vu.nl of telefonisch 020 5983993.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!