Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Te weinig plekken voor kind met ernstige meervoudige beperking

3 mei 2023 Redactie Klik Geen reacties

Journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) heeft zondag 23 april een uitzending gewijd aan de zoektocht van ouders naar een geschikte woonplek voor hun kind met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Die plekken zijn zeer schaars en verbetering lijkt er niet te zijn.

Pointer sprak met tientallen ouders en deed een rondvraag onder 254 ouders en verzorgers van een kind met EMB. Liefst 80 procent van hen noemt de zoektocht naar een geschikte woonplek voor hun kind als ‘zeer moeilijk’.

De helft van de ondervraagde ouders geeft aan dat hun kind niet geplaatst wordt omdat de zorgvraag niet aansluit bij het aanbod. En in 55 procent van de gevallen is er nergens plek en wordt het kind op een wachtlijst geplaatst.

Ouders gaan vaak zelf minder werken om de zorgtaak te kunnen doen, zag Pointer. Die zorgtaken zorgen ervoor dat bijna 40 procent van de ouders zelf ook (mentale) gezondheidsklachten ontwikkelen.

Geen registratie
Wat de zoektocht voor de ouders extra lastig maakt, is dat er geen centrale registratie is van het aantal zorgaanbieders, hun beschikbaarheid en bezettingsgraad.

In de uitzending komt onder meer een cliëntondersteuner van MEE aan het woord, evenals bestuurder Ageeth Ouwehand van ’s Heeren Loo. Zij zegt onder meer: “We keren niet meer terug naar het land van ooit, waar genoeg zorgmedewerkers waren. Dat gaat gewoon niet meer gebeuren. We zullen de zorg samen dan ook anders moeten organiseren.”  |

De uitzending is terug te kijken via NPO Start

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!