Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Te weinig loopbaanperspectief

7 februari 2008 Door de redactie Geen reacties
Veel verpleegkundigen en verzorgenden willen zich verder ontwikkelen in hun vak. Eén op de vijf is ronduit ontevreden over haar beroepsperspectief. Voor een op de drie kan het gebrek aan loopbaanmogelijkheden de doorslaggevende reden worden om een andere baan te zoeken. Vooral verpleegkundigen met een hbo-opleiding en verzorgenden vinden loopbaanmogelijkheden belangrijk, volgens een onderzoek. Voor een op de zes mensen die daadwerkelijk ontslag namen, was het gebrek aan uitgroeimogelijkheden de reden. Meer aandacht voor loopbaanperspectieven kan ertoe bijdragen dat mensen langer in de zorg blijven werken. Een belangrijke constatering, bij het dreigende tekort aan personeel.

Het ministerie van Vws ziet de bui al hangen, en wil scherper differentiëren in bevoegdheden en bekwaamheden, waardoor meer loopbaanmogelijkheden ontstaan.
Nivel-onderzoeker Anke de Veer: “Uit eerder onderzoek weten we dat verzorgenden – anders dan verpleegkundigen – niet zozeer denken aan doorstromen naar een hogere functie, maar aan het werken met aandachtsgebieden of specialisaties, zoals psychogeriatrie of chronisch zieken.” 

Voor het onderzoek is aan 700 verpleegkundigen en verzorgenden gevraagd naar de aantrekkelijkheid van hun beroep. De verpleegkundigen werken in de zorg voor verstandelijk gehandicapten, algemene ziekenhuizen, de psychiatrie, en de thuiszorg. De verzorgenden in de thuiszorg, verzorgingstehuizen en verpleeghuizen. De gemiddelde leeftijd is 43 jaar. Acht procent van de ondervraagden was man.
Het onderzoek is gedaan door het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg), Levv (Landelijk expertisecentrum verpleging en verzorging) en V&vn (Verpleegkundigen en verzorgenden Nederland). Informatie op www.nivel.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!