Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Te veel huilende baby's worden door elkaar geschud

16 juni 2014 Door de redactie Geen reacties

Elk jaar overlijden in Nederland 3 tot 4 baby's aan het Shaken baby syndroom. Nog eens 60 pasgeborenen lopen blijvende hersenschade op doordat ze geschud of gesmoord zijn omdat ze huilden. Deze overlijdens en beschadigingen kunnen worden voorkomen door ouders kort na de geboorte van hun baby goed voor te lichten over hoe ze kunnen omgaan met het huilen van hun baby en welke ernstige gevolgen het heeft als ze hun baby door elkaar schudden.

Kraamverzorgsters en andere hulpverleners die dicht bij het gezin staan vlak na de geboorte van een kind, kunnen een belangrijke rol spelen bij voorlichting van ouders. Opleidingsorganisatie Augeo, gespecialiseerd in kindermishandeling, en onderzoeksinstituut Tno ontwikkelden een online cursus voor kraamverzorgenden en een voorlichtingsfilm voor ouders.

Totaal wanhopig
De geboorte van een baby kan voor veel stress zorgen bij ouders. Als de baby veel huilt (6 tot 7 uur per dag geldt als normaal), en niets lijkt te helpen, kan een nieuwe vader of moeder zich machteloos en gefrustreerd gaan voelen. "Waarom stopt ze niet met huilen?" vroeg een jonge moeder zich af. "Wat ik ook probeerde; ze hield niet op. Alsof ze 24 uur per dag, 7 dagen per week huilde. Ik werd er zo onzeker van en totaal wanhopig. Sliep niet meer, raakte uitgeput en steeds sneller geïrriteerd. Uit totale wanhoop heb ik ons kindje toen geschud; terwijl ik dat helemaal niet wilde. Had iemand me maar kunnen helpen en kunnen uitleggen hoe ik hier mee om had kunnen gaan."

Blijvende schade
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 ouders het huilen van zijn baby probeert te stoppen door zijn baby te smoren, schudden of een tik te geven. Onbedoeld kan dit zorgen voor ernstige en blijvende schade bij een kind: het Shaken baby syndroom.

Voorlichting helpt
Kraamverzorgenden, verloskundigen en jeugdverpleegkundigen kunnen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van het Shaken baby syndroom. In de kraamperiode is voorlichting het meest effectief is. Goede voorlichting aan ouders zorgt er voor dat het aantal baby's dat overlijdt of gehandicapt raakt doordat ze geschud worden, met de helft afneemt. Het voorlichten van ouders is ook één van de 10 maatregelen uit het Kind Veilig preventiepakket.

Film voor ouders
De rode draad bij de online cursus 'Preventie shaken baby syndroom' vormt de voorlichtingsfilm voor ouders 'Niet schudden, breekbaar - over huilen en de risico's van schudden'. Kraamverzorgenden krijgen handvatten voor het bekijken en nabespreken van de film met ouders. Ook leren ze welke adviezen ze ouders kunnen geven over hoe het omgaan met het huilgedrag van hun baby.

Meer informatie over de cursus 'Preventie shaken baby syndroom' op www.augeoacademy.nl. De voorlichtingsfilm voor ouders 'Niet schudden, breekbaar - over huilen en de risico's van schudden' is te bestellen op www.shakenbabysyndroom.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!