Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tasttechniek vergroot wereld en vaardigheden van doofblinde mensen

17 juli 2018 Door de redactie Geen reacties

Mensen met doofblindheid kunnen contact maken met hun omgeving door te tasten. De techniek van de tast is te leren door de techniek ‘hand onder hand contact’, die uitgebreid beschreven staat in een publicatie van Bartiméus expertisecentrum Doofblindheid.

Wie nauwelijks kan horen en zien is vooral op de tastzin aangewezen om nieuwe situaties te ontdekken en te communiceren met de buitenwereld. Maar niet iedereen met doofblindheid accepteert zomaar hand onder hand contact. Het is belangrijk dat dit stapsgewijs gebeurt. De techniek gaat uit van zeven stappen:
- observatie
- contact maken en naast elkaar bezig zijn
- het eerste hand onder hand contact
- babbelen
- afvoelen van voorwerpen
- afvoelen van handelingen
- introduceren van tactiele gebaren (vierhandengebarentaal).


Nieuwe vaardigheden
In de informatie op de website van Bartiméus over hand onder hand contact is te lezen dat doofblinde mensen die hun handen niet of nauwelijks gebruiken dit wel gaan doen na inzet van de techniek. Het vergroot hun wereld en ze leren er nieuwe vaardigheden door.

Wie de techniek goed onder de knie heeft, kan het als opstapje gebruiken voor onder meer het leren van gebarentaal en tactiele gebaren. De techniek is ook geschikt voor mensen met een visuele en een verstandelijke beperking en binnen de ouderenzorg.


Aanvragen
De publicatie Hand onder Hand contact (pdf) kan kosteloos worden aangevraagd bij Ine Woudstra van Bartiméus door een mail te sturen naar iwoudstra@bartimeus.nl. Vermeld in het onderwerp: Aanvraag publicatie Hand onder hand contact.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!