Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tas met beweegideeën

4 februari 2011 Door de redactie Geen reacties

Bewegen is leuk en hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dat is de boodschap van de Beweegtas die is ontwikkeld voor cliënten en medewerkers van activiteitencentrum Gouwplaats in Gouda (Gemiva-svg)

Begeleiders en cliënten kregen de tas in het kader van het project 'Beweeg! Zo kan het ook'. "Met het project willen we stimuleren dat bewegen een structureel onderdeel wordt van het dagelijks leven van onze cliënten," vertelt projectleider bewegingsagoog Conny Jabaay. "Veel mensen met een verstandelijke beperking bewegen - net als veel andere Nederlanders – te weinig. Dit kan tot overgewicht en gezondheidsklachten leiden en daarmee tot een achteruitgang van de kwaliteit van leven en een groter beroep op zorg. We willen het belang van bewegen zichtbaar maken en laten zien dat bewegen leuk is. We willen begeleiders helpen om met hun cliënten een beweegplan te maken en dit uit te voeren. Daarbij reik ik mogelijkheden aan om in beweging te komen. De Beweegtas is daar een onderdeel van."

Eerst bewegen, dan film
In de beweegtas zitten basismaterialen voor eenvoudige bewegingsactiviteiten waarmee begeleiders zelf aan de slag kunnen. "Wij hebben eind vorig jaar bewegingsactiviteiten gedaan onder leiding van Conny Jabaaij, onder andere met een parachutedoek en het doorgeven van ballen," vertelt Mark Boegheim, activiteitenbegeleider in de kaarsenmakerij van activiteitencentrum Gouwplaats. "De cliënten reageerden ontzettend enthousiast. Dat gaan we iedere week doen, was onze reactie. Normaal keken we op vrijdagmiddag altijd een film, als afsluiting van de week. Doen we nog, maar vooraf gaan we eerst een half uur bewegen. Cliënten vinden het leuk. De enkeling die geen zin heeft, motiveren we wat extra."

Zittend werk
Het beweegproject startte in de kaarsenmakerij, omdat de cliënten daar veel zittend werk doen. Mark: "Door het project zorgt ervoor dat we bewuster zoeken naar mogelijkheden om meer beweging in te bouwen tijdens het werk. Wij liepen vaak naar cliënten toe als ze iets nodig hadden. Dat doen we nu veel minder: cliënten komen pakken zelf iets, of komen naar ons toe om iets te vragen. Nadeel is dat ik zelf wat minder loop, maar ja, dat moet ik dan op een ander moment maar inhalen."

Beweegplan
Nog drie andere locaties van de Gemiva-svg-groep in Zuid-Holland doen al mee aan het beweegproject. In juni 2012 moet voor 250 cliënten van Gemiva-svg een beweegplan zijn opgesteld. Het project is aangehaakt bij het landelijke project 'Zo kan het ook!' van Gehandicaptensport Nederland, om mensen met een beperking aan een actievere leefstijl te helpen. Structureel meer bewegen en sporten staat daarbij centraal. Dat gebeurt vanuit dag- en woonvoorzieningen. Gehandicaptensport Nederland ondersteunt het project van Gemiva-svg financieel en inhoudelijk.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!