Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Talenten met verstandelijke beperking in Knoop Gala

20 december 2017 Door de redactie Geen reacties

Het Knoop Gala is het muziekgala van NTR en Fonds verstandelijk gehandicapten, waarin bekende Nederlandse artiesten optreden met artiesten met een verstandelijke beperking. Dat levert een schitterend Gala op, maar tegelijkertijd maakt deze show ook een statement: mensen met een verstandelijke beperking beschikken over veel meer talenten dan menigeen denkt. Donderdag 20 december om 20.30 uur is het Knoop Gala te zien om 20.30 uur op NPO 1 en daarna online terug te kijken.

Tijdens het Knoop Gala treden elk jaar bijzondere muzikale talenten op met een verstandelijke beperking. Paul de Leeuw presenteert deze zevende editie van uniek muziekgala die dinsdag 12 december plaatsvond in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Gedurende deze speciale avond zingen en/of spelen deze muzikale talenten de sterren van de hemel. Ze doen dit samen met grote namen uit de Nederlandse muziekwereld. En een Knoop Gala is natuurlijk niet compleet zonder de inbreng van het Metropole Orkest, dit jaar onder leiding van dirigent Sander Teepen.

Dit zijn de optredens tijdens het Knoop Gala 2017:

 • Total Loss en Maan (op de foto)
  Total Loss bestaat uit 12 bandleden en is dé band van Theater Totaal; de werkplek waar talentvolle muzikanten en acteurs met een verstandelijke beperking hun droom om artiest te zijn waar kunnen maken. De band wisselt eigen werk af met covers en liefdesliedjes en enkele bandleden dragen bij aan het schrijven van muziek en liedteksten. Samen met zangeres Maan speelt Total Loss het nummer Paardengek.
 • Mingus Cox (27) en Racoon
  Mingus heeft een verstandelijke en lichamelijke beperking en is hierdoor aan zijn rolstoel gebonden. Hij weet in zijn hoofd wat hij wil zeggen maar hij krijgt dat niet snel achter elkaar zijn mond uit. Muziek is voor hem zijn uitlaatklep en zijn uiteindelijke droom is een eigen muziekstudio en eigen liedjes schrijven. Samen met Racoon brengt Mingus het nummer No Mercy ten gehore.
 • Roos Nieuwenhuijs (23) en K3
  Voor Roos betekent muziek alles, ze staat er mee op en gaat er mee naar bed. Ze werkt op zorgboerderij Langbroek waar ze bakt, papier verscheurt en eieren op de blaadjes legt. Ze noemt zichzelf Roos Gaga omdat lady Gaga haar grootste idool is. Maar ook is zij groot fan van K3, waarmee zij een K3-medley zingt.
 • Remo Schouten (21) en Wolter Kroes
  Remo speelt het liefst piano, keyboard, accordeon en gitaar, maar kan bijna alle instrumenten bespelen. Hij kan geen enkele noot lezen, maar doet alles op gehoor en gevoel. Improviseren doet Remo graag en hij is ook dol op Nederlandstalige muziek. Hij speelt in de Jostiband en speelt daar keyboard en soms op de vleugel. Met Wolter brengt Remo Viva Hollandia ten gehore.
 • Willemina van den Top (21) en Brigitte Kaandorp
  Willemina is dol op zingen en dansen en is enorm vrolijk en gezellig. Hoe drukker, hoe leuker. Naast deze passie werkt zij bij Momo Theaterwerkplaats in Ederveen en op zorgboerderij Makandra. Met Brigitte Kaandorp zingt zij het nummer ‘Leven zonder angst’.
 • Shirley Vermeer (19)
  Shirley houdt heel erg van muziek en theater en is daarnaast dol op lezen, waardoor ze werkt op een bibliotheek op een Hogeschool. Ze is helemaal fan van The Voice en heeft daarvoor ook een eigen instagrampagina aangemaakt waar ze erg veel energie en tijd in stopt. Ze zingt haar eigen geschreven nummer Oorlog in mijn koppie en begeleidt zichzelf daarbij op de vleugel.
 • Paul Horselenberg (54) en Angela Groothuizen
  Paul is groot fan van Nederlandstalige muziek, zoals Jan Smit en Nick & Simon. Muziek helpt hem bij verdriet. Paul speelt bij de band The Flying Birds en werkt daarnaast in de keuken en de bediening bij Culturhus Borne. Daarnaast is hij groot Ajax-fan, dus wanneer Ajax verliest is hij niet te genieten. Paul speelt op de blokfluit samen met Angela Groothuizen een Kerst-medley.
 • V.K.B. Drumband Dichterbij
  V.K.B., Volgende Keer Beter, Drumband Dichterbij is een drumband uit Gennep die al 45 jaar bestaat. Het is een gezellige en enthousiaste band, en de bandleden hebben ontzettend veel lol met elkaar en in het maken van muziek. Ze hebben al heel wat optredens gegeven en spelen op het Knoop Gala When the saints.


Fonds vg
Het Knoop Gala staat al jaren garant voor bijzondere en ontroerende optredens. Daarnaast wordt op deze avond aandacht gevraagd voor het werk van Fonds verstandelijk gehandicapten. Het Fonds draagt eraan bij dat mensen met een verstandelijke beperking een volwaardig leven kunnen leiden.

De uitzending van het Knoop Gala is een NTR-productie in samenwerking met MediaLane. Uitzending: dinsdag 21 december, 20.30u, NPO 1. Vervolgens kun je de uitzending van het Knoop Gala online terug kijken.

Foto van Amy van Leiden: optreden van de band Total Loss van Theater Totaal met zangeres Maan tijdens Knoop Gala 2017

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!