Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Systemisch denken bij conflict met school en ouders meisje met downsydnroom

6 december 2017 Door de redactie Geen reacties

Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) heeft een nieuwe casus online gedeeld, over een conflict tussen ouders van een meisje met downsyndroom en een vmbo-school. Hoewel de casussen van het CCE normaal gesproken over interventies bij ernstig probleemgedrag gaan, speelt hier juist het systemisch denken en triades een rol bij de oplossing van het conflict.

Gabi is een meisje van 15 jaar met het syndroom van Down. Zij volgt geen voortgezet speciaal onderwijs, maar gaat dagelijks op de fiets naar het vmbo in de stad. Haar ouders en Gabi zelf zijn blij met deze gang van zaken.

Bij de school rijzen na twee jaar echter grote twijfels. Er ontstaat een conflict en uiteindelijk wordt het CCE ingeschakeld. De vraag bij aanmelding luidt: Kan Gabi op deze school blijven?

Dit is een eenvoudige vraag, met twee tegenovergestelde antwoorden. Een nee vanuit school, een ja vanuit de ouders van Gabi. Ga je vanuit deze antwoorden kijken, dan is de uitkomst altijd dat Gabi het onderspit delft.


Verliezers
Want als het ja van de ouders geldt, is de school de verliezer en kan het geen optimaal onderwijs bieden, waardoor ook Gabi een verliezer is.

En geldt het nee van de school, dan verliezen de ouders, voelt Gabi zich afgewezen en is daarmee eveneens een verliezer.

Voor het CCE was het duidelijk: met de vraag ‘Kan Gabi op school blijven’ gaan we niet aan de slag. Bekijk de casus die beschreven is door Anneke van der Wiel en Peter Koedoot. Systeemtherapeut Rob Mulder vertelt meer over het concept Werkvloeren, dat ook in de casus aan de orde komt.

Daar is ook meer informatie te vinden over triades en systemisch denken.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!