Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Subsidie voor onderzoek naar prikkelgevoeligheid bij autisme

14 februari 2017 Door de redactie Geen reacties

Onderzoekers van de Vrije universiteit in Amsterdam hebben een subsidie van 675.000 euro gekregen van ZonMw voor onderzoek naar de biologische oorzaken van zintuigelijke overgevoeligheid bij mensen met autisme.

Niels Cornelisse, Tinca Polderman, Matthijs Verhage (Neurowetenschappen, VU-VUmc), en Sander Begeer (Ontwikkelingspsychologie, VU) van het Nederlands Autisme Register kregen de zogenaamde ‘Top-subsidie’ van ZonMw voor hun onderzoek.

Mensen met autisme hebben beperkte sociale vaardigheden, zijn inflexibel en vaak overgevoelig voor zintuigelijke prikkels. Een nieuwe theorie suggereert dat een verstoorde communicatie tussen hersencellen de oorzaak is van zintuigelijke overgevoeligheid en dat dit gerelateerd is aan de sociale problemen.

Cornelisse, Polderman, Verhage en Begeer gaan dit onderzoeken door voor het eerst binnen dezelfde personen met autisme te kijken naar zowel gevoeligheid voor visuele en auditieve prikkels als afwijkende communicatie tussen hersencellen.

Hiervoor willen ze verschillende soorten onderzoek met elkaar verbinden, zoals

  • het psychologisch onderzoek naar de zintuigelijke ervaringen van mensen met autisme,
  • het meten van veranderingen in hersenactiviteit, en
  • het meten van communicatie tussen hersencellen op cellulair niveau.


Voor dit laatste maken de wetenschappers gebruik van een recente techniek die het mogelijk maakt om huidcellen van mensen te transformeren in hersencellen. Uiteindelijk hopen zij hiermee meer inzicht te krijgen in de oorzaken van autisme, wat weer moet leiden tot betere diagnostiek en interventies, en een doorbraak binnen het onderzoek naar autisme.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!