Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Stukgelopen onderhandelingen over CAO gehandicaptenzorg

23 februari 2022 Door de redactie Geen reacties

Zowel de vakbonden als werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zijn teleurgesteld dat er nog altijd geen onderhandelingsresultaat ligt voor een nieuwe cao in de gehandicaptenzorg. Breekpunt is het eindbod van de VGN met betrekking tot het loon dat volgens de VGN een mooi akkoord is, maar volgens de vakbonden ondermaats.

Vakbond FNV, CNV, NU’91 en de VGN hebben op 17 februari geen overeenstemming bereikt over een nieuwe cao voor de gehandicaptenzorg. De huidige cao is sinds 1 oktober 2021 al verlopen.

De VGN verklaart dat er mondeling al overeenstemming was, waardoor er zicht was op een onderhandelaarsakkoord. Volgens vakbond NU’91 klopt dit niet: “Het is de VGN die een eindbod op loon heeft gedaan. De VGN wist al dat de bonden het niet eens waren met dit eindbod, want dat is meerdere keren aangegeven. De werknemers in de gehandicaptenzorg verdienen te weinig. Het verschil met marktcao’s is te groot én spreekt ook onvoldoende waardering uit.”

‘Het verschil is te groot’

Karim Skalli, bestuurder bij FNV Gehandicaptenzorg noemt het een bittere pil voor de medewerkers in de gehandicaptenzorg dat ze er niet zijn uitgekomen. “Wat de VGN biedt, is veel te mager, zeker als het aankomt op de lonen. Wij willen er voor hen 5% bij per jaar, zeker gezien de inflatiecorrectie, maar VGN komt met niet meer dan 2 á 3%. Dat verschil is te groot. Zo wordt ook het 9% verschil met de marktsector nooit ingehaald.”

Tijd voor waardering
Volgens FNV Zorg & Welzijn lost dit de problemen in de gehandicaptenzorg niet op. Het grote personeelstekort blijft bestaan, net als de hoge uitstroom onder jongeren. De zorg en begeleiding van cliënten komt zo steeds meer onder druk te staan.

Skalli: “De mensen in deze sector hebben tijdens de coronapandemie voortdurend het gevoel gehad dat zij onvoldoende gezien en gewaardeerd zijn. Het is tijd dat die waardering tot uiting komt in een goed cao-akkoord.”

Dat ziet ook Stella Salden, voorzitter NU’91: “Het is ongekend dat de werkgevers nu nog steeds niet met een goed bod komen. Met het loonbod, zoals het er nu ligt, worden feitelijk vastgestelde achterstanden niet weggewerkt. Tel daarbij de oplopende inflatie op. Wij kunnen dit niet meer uitleggen aan onze leden in de sector. Zorgprofessionals in deze sector hebben het gevoel dat zij altijd achteraan staan. Zij voelen zich zeker tijdens deze pandemie niet gehoord en gewaardeerd.”

Salden: “Wij verwachten dat werkgevers nú hun verantwoordelijkheid nemen. Dat doen ze door een goede cao te bieden die recht doet aan het werk van de zorgprofessionals in deze branche.”

Eerder stoppen met werken
Naast de te lage loonsverhoging biedt VGN volgens de vakbonden ook geen goede mogelijkheid voor oudere werknemers om eerder te stoppen met werken (RVU-regeling) en zijn de voorstellen over werktijden en de balans tussen werk en privé onvoldoende.

De FNV ziet het als de verantwoordelijkheid van de werkgevers om te investeren in goede arbeidsvoorwaarden. Bestuurder Skalli: “En als zij zeggen dat dat geld er niet is, dan moeten ze ervoor zorgen dat dat er komt. Wij betreuren het dat de VGN geen toezegging heeft willen doen over gezamenlijke acties richting de politiek om meer financiële ruimte te krijgen voor de échte waardering voor werknemers in de gehandicaptenzorg.”

De vakbonden gaan met hun leden in overleg over de afgebroken onderhandelingen en sluiten acties niet uit.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!