Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Studiedag en boek over de kracht van muziek in de zorg

15 mei 2024 Redactie Klik Geen reacties

In het boek ‘Laat de muziek haar werk doen’ gaat muziektherapeut en muziekagoog Remi Adraansz in op de invloed van geluid, de werking van muziek en wat die zaken concreet betekenen in de (verstandelijk gehandicapten)zorg. Het boek wordt op 24 mei gepresenteerd op een studiedag over muziekagogie in Alkmaar.

Op 24 mei 2024 organiseert Artiance, Centrum voor de Kunsten in Alkmaar een studiedag voor iedereen die zich met muziek(agogie) in de volle breedte van de zorg bezighoudt. Artiance te Alkmaar huisvest sinds enkele jaren de leergang Muziekagogie, die eerder werd aangeboden door Hogeschool Alkmaar, InHolland Alkmaar en Haarlem, InHolland Academy en Muziekenz.org, ooit ook onder de naam Ortho-agogische Muziekbegeleiding. Muziekagogen werken met behulp van muziek in de zorg voor verstandelijk beperkten, verpleeghuizen, palliatieve zorg en diverse andere zorg-settings waar muziek kan helpen het welbevinden te versterken.

Geluidsmilieu
Voor pionier en nestor van de muziekagogie in Nederland Remi Adriaansz betekent de studiedag de officiële boekpresentatie van zijn Magnum Opus: het onlangs verschenen boek ‘Laat de muziek haar werk doen’. Hij geeft tevens de lezing ‘de rol van muziek in het leven van de mens'.

Remi Adriaansz maakt zich al langer sterk voor een beter ‘geluidsmilieu’ in de zorg en is de bedenker van het ‘muzikaal bad’. In zijn boek neemt hij de lezer mee op deze bewustwording van de kracht van geluid en muziek en hoe je dit in kan zetten in de zorg.

De studiedag op 24 mei waar Remi Adriaansz zijn boek presenteert heeft als titel ‘Muziek als instrument’. Dit thema komt terug in diverse workshops, waarbij innovatieve instrumenten en methodieken kunnen worden getest. Behalve Remi Adriaansz is een van de sprekers Mathieu Pater, coördinerend muziektherapeut van Stichting Papageno, waarover hij met Aaltje van Zweden het boek ‘De kracht van muziek’ schreef. Machgiel Bakker, bekend van Radio Remember waarbij muziek van vroeger mensen met dementie stimuleert, vertelt over zijn voorzitterschap en het belang van Stichting Muziek voor de Zorg.  |

Meer informatie over de studiedag via www.artiance.nl. Het boek van Remi Adriaansz is voor € 21 te bestellen via laatdemuziekhaarwerkdoen.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!