Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Studie naar interactie tussen kinderen met emb wint Han Nakken prijs

19 december 2018 Door de redactie Geen reacties

Met haar publicatie over het bevorderen van sociale interacties tussen kinderen met ernstige meervoudige beperkingen (emb) heeft dr. Sara Nijs (KU Leuven, Tilburg University) de Han Nakken prijs 2018 gewonnen.

Sara Nijs beschrijft in haar winnende artikel ‘Promoting Social Scaffolding Behaviors in Staff Members and Peer‐Directed Behaviors Among Persons With Profound Intellectual and Multiple Disabilities: An Intervention Study’ hoe begeleiders getraind worden om de sociale interacties tussen kinderen met ernstige meervoudige beperkingen te bevorderen. De kinderen zijn voor de onderlinge interactie afhankelijk van hun begeleiders.

De jury was erg enthousiast over het bijzondere onderwerp en de mooie onderbouwing van deze interventiestudie. Het winnende artikel is gepubliceerd in het Journal of Policy and Practice in Intellectual Disabilities.

Ook de andere inzendingen waren van hoge kwaliteit, aldus juryvoorzitter prof. dr. Annette van der Putten, en kenden stuk voor stuk een sterke praktische relevantie. Dit jaar werd geen praktijkprijs uitgereikt vanwege het geringe aantal inzendingen die ook nog eens niet allemaal aan de criteria voldeden.


Over de prijs
De Han Nakken prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor de beste wetenschappelijke prestatie op het gebied van personen met Zeer Ernstig Verstandelijke en Meervoudige Beperkingen (ZEVMB). Het is een initiatief van het Research Centre on Profound and Multiple Disabilities van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit was de vijfde keer dat de prijs is uitgereikt. Het is samen met de Han Nakken lezing een eerbetoon aan de juli 2010 overleden prof. dr. Han Nakken. Hij was een pionier op het gebied van onderzoek naar het verbeteren van de zorg voor mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. 

De
Han Nakkenlezing ging dit jaar over samenwerken in de driehoek, door bestuurder Kees Erends van ’s Heeren Loo. Hij vertelde daarin dat zorgverlening pas goed kan zijn als deze plaatsvindt in afstemming met de mens met een beperking, zijn of haar verwanten en de zorgprofessional.  |

Lees meer over
de interventiestudie van Sara Nijs.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!