Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Studenten testen beweegstok Moofie in gehandicaptenzorg

21 december 2022 Door de redactie Geen reacties

Vijf studenten van de minor Gezond samen leven/Active ageing aan de Avans Hogeschool hebben bij S&L Zorg een onderzoek uitgevoerd naar hoe je mensen met een verstandelijke beperking meer kunt laten bewegen. Zij gebruikten hiervoor een speciaal hulpmiddel, de Moofie.

De Moofie is een soort pratende beweegstok met lampjes en muziek, die opdrachten kan geven. Het hulpmiddel kan afgestemd worden op een doelgroep. Zo zullen kinderen eerder mee willen doen als er muziek van Snollebollekes te horen is, terwijl ouderen graag meezingers van vroeger horen.

Vrijwel geen van de studenten had ervaring in de gehandicaptenzorg. Maar ze merkten dat de Moofie ook hier van nut kan zijn. In verschillende woongroepen werd deze technologie ingezet, ook bij groepen die moeilijk bewegen. Voor hen was er een dierenspel met Moofie: ze konden dierengeluiden herkennen en luisteren naar liedjes over dieren.

Bij cliënten met een ernstig meervoudige beperking was er eveneens reactie. “Voor ons was dat moeilijk te zien, omdat zij niet kunnen communiceren, maar de begeleiders zagen dat wel,” aldus een van de studenten.

Prijskaartje
Volgens de studenten motiveerden de deelnemers elkaar om mee te doen. Ook begeleiders waren enthousiast over de Moofie, maar daar moet wel geld voor zijn. Het instapmodel van de Moofie kost zo’n 874 euro exclusief btw.

Op 9 januari geven de studenten een presentatie over hun onderzoek in het GET-lab in Breda.  |

Lees een eerder artikel van Klik met uitleg over het gebruik van de Moofie.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!