Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Strijd tegen regeldruk in de zorg wordt opgevoerd

6 juli 2015 Door de redactie Geen reacties

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, welzijn en sport) willen merkbaar minder regeldruk in de zorg. Dat schrijven zij aan de Tweede Kamer. Zij voeren de strijd tegen overbodige regels en bureaucratische rompslomp op.

“Te zware administratieve lasten zijn een bedreiging voor de zorg. Registreren is onvermijdelijk, maar het kan niet zo zijn dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. Dan is mijn regel: ingrijpen,” aldus Schippers.

Slimmer samenwerken
Schippers en Van Rijn willen de komende tijd de zorg de mogelijkheid te bieden om slimmer samen te werken, regels eenvoudiger te maken, te schrappen wanneer overbodig, en waar nodig te verduidelijken. Samen met zorgaanbieders, patiënten en zorgverzekeraars, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat het ministerie aan de slag.

Experiment
Ook organiseert het ministerie van Vws dit najaar een congres met vermindering van regeldruk als centraal thema. Daar wordt er een experiment gelanceerd waarna zorgaanbieders voorstellen kunnen indienen om met minder regels in hun werk aan de slag te gaan om daarmee de administratieve lasten te verlagen en zo het werkplezier te vergroten.

Tijd voor de cliënt
“Het is tijd dat we een einde maken aan administratieve lasten waar iedereen in de zorg genoeg van heeft, zodat zorgverleners hun tijd kunnen besteden aan patiënten en niet aan papier,” aldus Van Rijn.

Lees de reportage uit Klik over hoe regeldruk in de gehandicaptenzorg wordt aangepakt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!