Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Strijd tegen halvering budget mensen met een beperking

9 augustus 2023 Redactie Klik Geen reacties

De Vlaamse regering moet stoppen met het halveren van het persoonsvolgend budget voor mensen met een beperking. Dat vinden althans vele gedupeerden, belangenorganisaties én een auditeur die belast is met het onderzoek van deze zaak.

De auditeur heeft de Raad van State geadviseerd om de zogeheten actualisering van de budgetten terug te draaien. De Raad van State neemt meestal het advies van de auditeur over. Dit tot blijdschap van onder meer vzw GRIP (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap) die overigens een dag na deze bekendmaking met bijna 20 cliënten in de arbeidsrechtbank Antwerpen stond, ook met het doel de budgetten weer te normaliseren.

Net als een aantal andere arbeidsrechtbanken is de auditeur van de Raad van State van mening dat de vermindering van de budgetten in strijd is met artikel 23 van de Grondwet: ieder mens moet een menswaardig leven kunnen leiden, en verleende rechten mogen niet zomaar worden afgebroken.

‘Besparingsoperatie’
De Vlaamse regering heeft in 2021 beslist dat de persoonsvolgende budgetten voor mensen met een beperking aangepast zouden worden. Men wilde de schaarse budgetten gerichter toekennen en eerlijker verdelen. Maar voorzitter van GRIP Luc Demarez stelt dat de actualisering van de budgetten gewoon een besparingsoperatie van de overheid is: “Zowel vorig jaar als het jaar daarvoor heeft de Vlaamse regering vier miljoen euro bespaard door de actualisering. Dat terwijl mensen met een handicap na jarenlang op de wachtlijst een verminderd budget kregen. Dat is wraakroepend.”

Demarez hoopt dat verantwoordelijk minister Crevits niet afwacht tot de uitspraak van de Raad van State, maar direct actie onderneemt en de situatie rechtzet. De uitspraak van de Raad van State wordt later dit jaar verwacht.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!