Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Stress in zwangerschap verstoort ontwikkeling kind

10 september 2013 Door de redactie Geen reacties

Vrouwen die tijdens de zwangerschap negatieve emoties ervoeren en een minder goede vetzuurstatus hadden, krijgen vaker een te vroeg geboren kind, met een lager geboortegewicht. Hun kinderen vertonen als vijf- of zesjarige vaker gedragsproblemen en maken een minder goede verstandelijke ontwikkeling door. Neuropsychologe Eva Loomans promoveert 11 september in Tilburg op onderzoek hiernaar.

Loomans onderzocht de invloed van drie factoren bij zwangere vrouwen:

  • negatieve emoties
  • cafeïne inname
  • de concentratie van meervoudig onverzadigde vetzuren in het bloed.

Al eerder is aangetoond dat vrouwen die angstig en depressief zijn tijdens hun zwangerschap (30 procent) een verhoogd risico hebben op een vroeggeboorte of op een baby met een lager geboortegewicht. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat kinderen van moeders die heel angstig waren tijdens de zwangerschap meer moeite hebben met cognitieve taken, en vaker lijden aan gedragsproblemen. Jongens zijn kwetsbaarder voor de effecten van angst bij hun zwangere moeder dan meisjes.

Koffie
Het gebruik van cafeïne (in koffie, thee en frisdrank) tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de zwangerschapsduur, het geboortegewicht en op het gedrag van vijf- en zesjarigen. Een hogere concentratie omega-3 vetzuren verkleint het risico op een te klein geboren baby en op emotionele problemen bij de kinderen. Gebruikt de aanstaande moeder daarentegen meer omega-6 vetzuren in verhouding tot omega-3 vetzuren, dan neemt het risico op een te klein geboren baby, een vroeggeboorte of op emotionele problemen en hyperactiviteit/aandachtsproblemen bij het kind, juist toe.

Als aanstaande moeders gezond leven, en zij zich laten screenen op angst en depressie tijdens de zwangerschap, zullen geboortes gemiddeld beter verlopen, en zullen kinderen zich cognitief en emotioneel beter ontwikkelen en minder gedragsproblemen hebben, is de conclusie van Eva Loomans.

From the Womb into the World. Early life influences on neurocognitive functioning and behaviour in five to six year olds. Proefschrift van Eva Loomans. Informatie op de site van de Tilburgse universiteit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!