Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Straf wegens mishandeling

22 juli 2008 Door de redactie Geen reacties
Twee ex-begeleidsters van zorginstelling Tragel in Hulst zijn maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van dertig en twintig uur. Ze moeten ook een schadevergoeding van 200 euro betalen aan een cliënte die ze een jaar lang hebben mishandeld. Volgens de twee begeleidsters was de werkdruk hoog. Vaak moesten ze alleen vijf zwaar verstandelijk gehandicapte bewoners begeleiden. Bewoonster Jeannette Unlandt verwondde zichzelf en kon agressief zijn. Omdat zij mondeling niet te corrigeren was, gaven de begeleidsters haar vaak een tik met een pollepel. Volgens het dossier deed het hele team dat.

Een collega weigerde dat uiteindelijk, en maakte melding van de mishandeling. De twee begeleidsters werden op staande voet ontslagen, en de directie deed aangifte.

Volgens de aangeklaagde begeleidsters hadden ze het probleem verschillende keren aangekaart bij de leiding, maar er kwam geen hulp. De politierechter zei maandag: “Hoe zuiver de motieven ook zijn, slaan is opzettelijk gedrag en u heeft beiden teveel op eigen capaciteiten vertrouwd.” De twee vrouwen gaan in hoger beroep. Ze vinden dat ze niemand hebben mishandeld.

Actualiteitenrubriek Netwerk had het onderwerp 18 juli in de uitzending. Daarin kwam ook klinisch psychologe Aafke Schaarloo aan het woord. Volgens haar komt mishandeling heel veel voor in instellingen voor verstandelijk gehandicapten. Kijk op www.uitzendinggemist.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!