Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Straf voor mishandelende vader

20 januari 2010 Door de redactie Geen reacties

De rechtbank in Utrecht heeft een licht verstandelijk gehandicapte man die vorig jaar zijn zoontje zwaar mishandelde, veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 voorwaardelijk, en ter beschikking stelling met voorwaarden. Maar hij hoeft niet terug naar de gevangenis.

De man sloeg zijn één maand oude baby met zijn hoofdje tegen de leuning van de bank toen het kindje niet ophield met huilen. Het kind is ernstig meervoudig gehandicapt geraakt. De rechtbank sprak de verdachte vrij van poging tot doodslag, omdat hij niet kon voorzien dat zijn zoontje zou kunnen overlijden door de mishandeling. De rechtbank verweet de man dat hij zijn kind niet de geborgenheid en veiligheid heeft geboden die het nodig had en waar het recht op had.

De man is sinds december opgenomen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Daarom hoeft hij niet terug naar de gevangenis. Ter beschikking stelling met voorwaarden betekent dat de man niet in een gesloten kliniek hoeft te verblijven, als hij zich maar houdt aan een aantal voorwaarden. Doet hij dat niet, dan kan de maatregel worden omgezet in tbs met dwangverpleging. Een van de voorwaarden is, dat hij geen verantwoordelijkheid op zich neemt voor kinderen jonger dan twaalf jaar.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!