Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Straf geëist wegens misbruik

25 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

Tegen een ex-werknemer van Steinmetz De Compaan heeft het openbaar ministerie in Den Haag drie maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 150 uur geëist. De 54-jarige activiteitenbegeleider had een jaren durende seksuele relatie met een verstandelijk beperkte cliënt.

Toen de relatie werd ontdekt, kreeg de man meteen ontslag en deed zijn werkgever aangifte. Hoewel de vrouw de relatie vrijwillig aanging, is de man toch strafbaar, vindt het openbaar ministerie, omdat zij in een afhankelijke relatie tot haar begeleider stond. De rechtbank doet op 6 juni uitspraak.

Verkrachting
Een 26-jarige begeleider uit Baarn hangt een celstraf van tweeënhalf jaar boven het hoofd wegens het verkrachten van een verstandelijk gehandicapte vrouw. De verdachte bekende het misbruik, maar kon niet aan de rechtbank uitleggen waarom hij de vrouw had verkracht. De officier van justitie in Utrecht nam het de man kwalijk dat hij zich niet had gerealiseerd hoe ernstig de gevolgen van het misbruik zijn voor de vrouw. Behalve de celstraf werd ook een proeftijd van vijf jaar geëist, waarin de verdachte zich moet laten behandelen voor zijn gebrek aan impulscontrole. Hij mag van het openbaar ministerie ook niet meer als begeleider in de zorg werken. De uitspraak is over twee weken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!