Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

’Stoplichtbroche’ helpt bij afstand houden

18 juni 2020 Door de redactie Geen reacties

Niet alleen nu, maar ook de komende tijd zullen we nog vaak 1,5 meter afstand moeten houden van anderen. Dat is voor veel mensen al lastig te handhaven, laat staan voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar daar is een bijzondere oplossing voor gevonden, ontwikkeld in Nederland en getest bij ’s Heeren Loo in Apeldoorn.

Hij wordt wel de stoplichtbroche genoemd, maar de officiële benaming is The Distancer. Het is een handig apparaatje met het formaat van een autosleutel met drie lampjes boven elkaar: rood, oranje en groen, zoals bij een stoplicht. Je kunt heel eenvoudig zien of je voldoende afstand tot een ander houdt: rood betekent te dichtbij, groen is veilig en oranje is precies 1,5 meter. Makkelijker kan het bijna niet, zeggen de ontwikkelaars.

Volgens medebedenker CLB Groep is het apparaatje vooral bedoeld voor de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg (in het bijzonder: dementerenden). Afstand houden is voor hen vaak ontzettend lastig te begrijpen en daarom een emotionele aangelegenheid.

Bij ’s Heeren Loo-locatie Groot Schuylenburg in Apeldoorn worden momenteel acht versies getest. Omroep Max besteedde in het Ouderenjournaal van 11 juni aandacht aan deze proef. Het is het eerste item van de uitzending.

Stand alone
De gadget is prikkelvrij (geen geluiden of trillingen), te gebruiken zonder internet (er worden dus ook geen data verzameld) en makkelijk aan kleding te bevestigen via een magneetsluiting of clip. Je kunt The Distancer ook om je hals dragen met behulp van een breekkoord.

Het is een zogeheten ‘stand alone’. Dit wil zeggen dat het apparaatje in z’n eentje werkt en dus niet afhankelijk is van andere gebruikers. Je laadt ‘m eenvoudig op via een USB-kabel.

Meer informatie vind je op distancer.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!