Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Stop op pgb opgeheven

1 december 2010 Door de redactie Geen reacties

Vanaf 1 januari 2011 worden weer nieuwe persoonsgebonden budgets toegekend. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Vws heeft de stop op de pgb's opgeheven. 10.000 Mensen die nu op een wachtlijst voor een pgb krijgen vanaf 1 januari een budget. De garantie aan bestaande budgethouders wordt afgebouwd.

Het kabinet stelt 350 miljoen extra beschikbaar om nieuwe budgets toe te kennen. Het totale pgb-budget komt volgend jaar uit 2,716 miljoen euro. De stop kan alleen worden opgeheven, schrijft de staatssecretaris aan de Tweede kamer, als er tegelijkertijd ook maatregelen worden genomen om pgb-regeling toekomstbestendig te maken. Bij voortzetting van de huidige groei van de uitgaven wordt de pgb-regeling onhoudbaar. In 2011 neemt zij een eerste stap: mensen zonder een vaste verblijfplaats of met schulden krijgen vanaf 2011 geen pgb meer. Ook wordt aan een cliënten die behandeling in een beschermde setting nodig hebben, geen pgb meer verstrekt. Het gaat bijvoorbeeld om licht verstandelijk gehandicapten met sterke gedragsproblemen. De staatssecretaris wil ook fraude met pgb-middelen aanpakken. Een commissie is bezig hiervoor voorstellen te maken.

Pgb-garantie afgebouwd
Met ingang van volgend jaar wordt voor nieuwe budgethouders met een verblijfsindicatie de bekostiging gelijkgetrokken met de zorg in natura. Voor bestaande budgethouders met een verblijfsindicatie zal het budget vanaf 2012 stapsgewijs afnemen. De budgetgarantie voor bestaande budgethouders moet in 2014 zijn afgebouwd. In 2011 verandert er voor deze pgb-houders niets. De staatssecretaris brengt begin 2011 de gevolgen bij individuele budgethouders die er substantieel op achteruit gaan en kleinschalige wooninitiatieven die met het pgb worden betaald in kaart om zo nodig aanvullende maatregelen te treffen. De staatssecretaris wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen dat het recht op een persoonsgebonden budget vastlegt.

Informatie op de website van het ministerie van vws.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!