Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Stop bezuinigingen op Europese gehandicapten

17 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Er is een nieuwe campagne gestart om een Europees protest op gang te brengen tegen de enorme bezuinigingen die mensen met een beperking in heel Europa treffen. De campagne heet 'Stop disability cuts', oftewel 'Houd op met de bezuinigingen op gehandicapten.' De initiatiefnemers zeggen op hun site: "Sinds het begin van de economische crisis in de Europese Unie zijn veel gehandicapte burgers en hun familie getroffen door bezuinigingsmaatregelen. Ze lijden er meer onder dan niet-gehandicapte burgers. De cijfers bevestigen dit, en voorspellen dat de ergste gevolgen er nog aankomen."

Rand van de samenleving
"Mensen met een beperking worden naar de randen van de samenleving verdreven, buitengesloten van onderwijs en werk, velen zijn nog kwetsbaarder geworden, en raken steeds verder in een isolement, ze komen in instellingen terecht of worden dakloos, en er zijn er die zelfmoord plegen. De bezuinigingen zijn contraproductief, en in strijd met de Verklaring van de rechten van mensen met een beperking van de Verenigde Naties. Op allerlei plekken is de alarmklok al geluid, er zijn vragen over gesteld in het Europese parlement, en er zijn initiatieven genomen voor beschermende wetgeving. Maar Europa slaagt er niet in zijn gehandicapte burgers te beschermen."

Demonstraties
De campagne Stop disability cuts moet het onderwerp onder de aandacht brengen, zodat het hoger op de politieke agenda's komt. Doel is overal protestvergaderingen, demonstraties, protestmarsen, flash mobs en social media-acties te ontketenen op 5 mei.
De campagne is een initiatief van het Europese netwerk onafhankelijk leven, het Europese Foundation centrum, en het Europese gehandicaptenforum.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!