Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Stimulering halszenuw helpt kinderen met epilepsie

6 februari 2015 Door de redactie Geen reacties

Nervus vagus stimulatie blijkt een veilige behandelmethode voor kinderen met epilepsie en heeft een positief effect op de stemming. Kinderneuroloog Sylvia Klinkenberg promoveerde 6 februari in Maastricht op onderzoek naar deze behandelmethode voor kinderen met epilepsie. Epilepsie is één van de meest voorkomende neurologische aandoeningen bij kinderen. Bij een derde deel van deze kinderen helpt anti-epileptische medicatie niet of onvoldoende tegen de aanvallen.

Als ook epilepsiechirurgie niet mogelijk is, kan Nervus vagus stimulatie (Nvs) een goed behandelalternatief zijn. De effectiviteit en veiligheid van Nvs is al aangetoond in studies met volwassenen. Kinderneuroloog Sylvia Klinkenberg deed onderzoek naar het effect bij kinderen.

Nervus vagus stimulatie
De nervus vagus is een belangrijke zenuw in de hals die de hersenen met andere delen van het lichaam verbindt. Het prikkelen van deze zenuw kan epileptische aanvallen verminderen. Tijdens een operatie wordt een klein apparaatje (stimulator) aangebracht direct onder de huid of onder de huid. De stimulator wordt via een elektrode verbonden met de zenuw. Hij kan op afstand worden ingesteld om op bepaalde momenten een prikkel te geven.

Bijwerkingen
Sylvia Klinkenberg onderzocht het effect van Nvs op de frequentie en ernst van de aanvallen, en naar de veiligheid en de bijwerkingen van deze behandelmethode. De kinderen die deelnamen aan de studie werden willekeurig verdeeld in twee groepen waarbij de ene groep 'hoog' (therapeutisch) en de andere groep 'laag' (actieve controle) werd gestimuleerd met Nvs.

Resultaten
De studie levert de volgende resultaten op:

  • De ernst van de aanvallen neemt af.
  • Er is een duidelijk positief effect op de stemming van de kinderen. Dit effect is het meest uitgesproken bij de kinderen die het langst zijn behandeld met Nvs .
  • Het positieve effect op de stemming hangt niet samen met het effect van Nvs op de aanvallen. Het kan worden gezien als een 'waardevolle bijvangst'; van belang omdat stemmingsproblematiek regelmatig voorkomt bij mensen met epilepsie.
  • Nvs heeft geen nadelig effect op het cognitieve functioneren van de kinderen; waardevol omdat anti-epileptica dit cognitieve functioneren wel negatief kunnen beïnvloeden.
  • Nvs heeft weinig bijwerkingen. Stemverandering, hoesten en keelpijn zijn van voorbijgaande aard.

Winst
Hoewel de precieze werking van Nvs bij epilepsie vraagt om meer wetenschappelijk onderzoek en het aantal kinderen in de studie bij wie de aanvalsfrequentie minstens is gehalveerd bescheiden is, levert Nvs toch aantoonbaar 'winst' op. Voor veel kinderen die hebben deelgenomen aan de studie is Nvs een laatste behandeloptie. Zelfs de kleinste verbetering zonder nadelige effecten geldt als winst. Bij kinderen met therapieresistente epilepsie, een chronische aandoening met een groot aantal onzekere factoren, draait het niet meer alleen om het terugbrengen van het aantal aanvallen. Het gevoel van welbevinden staat op het spel. Minder ernstige aanvallen, betere controle van de aanvallen en een verbetering van stemming hebben een positief effect op het kind en het gehele gezin.

Vns in children, more than just seizure reduction, proefschrift van Sylvia Klinkenberg. Informatie bij de afdeling Communicatie van Kempenhaeghe, email communicatie@kempenhaeghe.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!