Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Stichting Ieder-Één maakt mensen met een verstandelijke beperking zichtbaar

5 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

In Oosterhout werd twee jaar geleden Down in Town gehouden, een vier weken durend project met tentoonstellingen, theater, films, workshops en kookactiviteiten om de integratie van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen. Nu is de stichting achter dit event bezig met een nieuw project om inwoners van Oosterhout met een verstandelijke beperking meer zichtbaar te maken.

Ad Jespers, verantwoordelijk voor de communicatie van de stichting, legt uit dat is afgestapt van de naam Down in Town. “Het was een mooi project, maar de nadruk komt dan vooral te liggen op mensen met het syndroom van Down. En we willen niemand uitsluiten. Daarom is gekozen voor de naam Ieder-Één. Het project dat in juni van start gaat, wordt wat kleiner van opzet dan in 2017. Er komt een bijzondere expositie verspreid door Oosterhout met 20 billboards van 2 x 2 meter, met daarop foto’s van mensen - jong en oud - met een verstandelijke beperking uit de gemeente. Zo maken we deze groep letterlijk zichtbaar in de samenleving.”

Danielle en Liselotte
De portretten zijn allemaal gemaakt door vakfotograaf Eva Snoijink, die ook verantwoordelijk was voor een eerdere tentoonstelling, gelieerd aan de doelgroep. Een voorbeeld van zo’n portret is de foto bij dit bericht. Hierop staat Danielle Baaij met haar dochter Liselotte, die downsyndroom heeft. Danielle is voorzitter van de stichting en huisarts in Oosterhout.

Opening
De opbouw van de tentoonstelling is op vrijdag 7 juni. Er komen billboards op de Markt, de Heuvel en het Basiliekplein. De dag erna vindt om 15.00 uur de opening van het event plaats op het terras van Brownies & Downies aan de Basiliekstraat 4 door een vertegenwoordiger van het college van burgemeester en wethouders, gevolgd door een wandeling langs de billboards met genodigden en de geportretteerden.

Parkfeest
Tijdens het Parkfeest in Oosterhout, dat dit jaar gehouden wordt van 14 t/m 16 juni, wordt verwezen naar de expositie van Ieder-Één. Er staan twee billboards in de directe omgeving van het festivalterrein.

Op zondag 16 juni, traditiegetrouw de familiedag van het Parkfeest, treedt ’s middags de band Total Loss op. Dit is de band van Theater Totaal uit Nieuwegein, een werkplek van Amerpoort waar talentvolle muzikanten en acteurs met een verstandelijke beperking hun droom om artiest te zijn, waar kunnen maken. Total Loss wisselt eigen werk af met covers en liefdesliedjes in zowel het Nederlands als het Engels.

De billboards blijven ook na het Parkfeest nog staan en wel tot half juli. Het project wordt financieel gerealiseerd door subsidie van de gemeente, sponsoren, donateurs en begunstigers.  |

Lees meer over de Stichting Ieder-Één.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!