Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Steun tienermoeders essentieel voor stabiele opvoeding'

19 februari 2013 Door de redactie Geen reacties

De steun die tienermoeders ervaren is essentieel voor de kans op een veilige gehechtheidsrelatie met het kind en een stabiele opvoeding. In een boekje over het Moeder & Kindhuis in Almere van Triade dat vijf jaar bestaat, vertellen de moeders zelf, begeleiders en onderzoekers over die ondersteuning.

Onderzoeker Mirjam Oosterman van de Vrij Universiteit vertelt dat de cirkel van een problematische jeugd vaak doorbroken moet worden. Bij het Moeder & kindhuis in Almere doen ze dat door moeders te leren vertrouwen op hun eigen mogelijkheden en hulp te vragen bij wat nog niet lukt.

Een begeleidster zegt in het boekje dat ze de groei van moeders naar zelfverzekerde vrouwen het mooiste van haar werk vindt. Dit vertelt ook moeder Samantha: "Ik zie dingen nu anders dan toen ik op mijn zestiende voor het eerst moeder werk. Ik ben nu ouder en heb veel geleerd."

Als het een moeder toch niet lukt om voor haar kind te zorgen en een uithuisplaatsing nodig is dan kan je het moederschap ook op een andere manier invullen, vertelt projectleider en gedragsdeskundige Mariëlle Bonnet. "Denk aan afspraken over regelmatig bezoek en contact. Wat de situatie ook is, moeders krijgen de kans om zelf verantwoordelijkheid te nemen en invulling te geven aan een goed leven met haar kind."

Klaar voor later. Vijf jaar ondersteuning van moeders en kinderen door Triade. Te bestellen via redactie@triade-flevoland.nl voor € 7,50, vermeld je naam, adres, woonplaats en de organisatie waar je voor werkt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!