Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Sterker dan de kick’ erkend als goede verslavingsmethodiek

27 juli 2015 Ronny Vink Geen reacties

De training ‘Sterker dan de kick’ is door de erkenningscommissie gehandicaptenzorg erkend als goed onderbouwde behandelmethode. De training bestaat uit 10 individuele sessies om mensen met een lichte verstandelijke beperking en verslavingsproblemen te motiveren tot gedragsverandering.

De training is ontwikkeld bij Dichterbij Kennisn@, in samenwerking met de Academische werkplaats leven met een verstandelijke beperking (Universiteit Tilburg). De erkenningscommissie vindt dat de  interventie goed uitvoerbaar is en het materiaal mooi is aangepast aan de doelgroep. Naast een duidelijk (verbaal) werkpakket worden ook non-verbale technieken (filmfragmenten) gebruikt.

Niet gemotiveerd
De ontwikkelaars over de training: ‘We hebben ‘Sterker dan de kick’ ontwikkeld, omdat mensen met een lichte verstandelijke beperking en verslavingsproblemen vaak niet gemotiveerd zijn om iets aan deze problemen te doen. Ze ‘moeten’ deelnemen aan een programma, maar haken regelmatig af, en ze vinden  bestaande trainingen vaak te moeilijk. De training ‘Sterker dan de kick’ is vanuit de praktijk ontwikkeld. Uit ervaringen van mensen met een lichte verstandelijke beperking en hun begeleiders is gebleken dat ‘Sterker dan de kick’ werkt. Het erkenningstraject helpt om meer bekendheid aan het programma te geven, zodat meer mensen er profijt van kunnen hebben.

Moeilijk te vinden
In de gehandicaptenzorg zijn veel goede methodieken ontwikkeld. Toch kunnen professionals ze vaak moeilijk vinden en vergelijken. Het erkenningstraject helpt om meer inzicht te krijgen in het effect van methodieken. Twee onafhankelijke commissies (gehandicaptenzorg en ouderenzorg) beoordelen de ingediende methodieken.

Vilans maakt erkende interventies online toegankelijk. Ook worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.
Lees meer op de site van Sterker dan de kick

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!