Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Stemmingsstoornissen vaak over het hoofd gezien bij verstandelijke beperking

29 april 2014 Door de redactie Geen reacties

De meeste begeleiders van mensen met ernstige verstandelijke beperkingen doen hun werk met ontzettend veel liefde en energie, maar ze hebben – en dat geldt ook voor veel gedragsdeskundigen in de sector – weinig kennis over psychopathologie. Daardoor missen ze nogal eens een ernstige stemmingsstoornis. De cliënt krijgt daardoor niet de medische/therapeutische behandeling om de ziekte aan te pakken, zegt neuropsycholoog/kindertherapeut Gert-Jan Verberne in een gefilmd interview op YouTube. 

Geraldine Raap van het Centrum voor consultatie en expertise interviewt Gert-Jan Verberne over stemmingsstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking. Hij zegt dat het moeilijk is om de een depressie of manie of een combinatie van beide vast te stellen. Toch komen stemmingsstoornissen bij mensen met een beperking even waarschijnlijk vaak voor als bij mensen met een normale begaafdheid. Wel zien symptomen er vaak a-typisch uit en is vaker sprake van 'gedragsproblemen', zoals agressie of zelfverwondend gedrag. Maar dat neemt niet weg dat de onderliggende depressie of manie behandeling behoeft.

Gert-Jan Verberne heeft met Peter Koedoot en Paul Vleeshouwers de Kennismodule 'Stemmingsstoornissen bij mensen met een ernstige verstandelijke beperking' geschreven. De module is te bestellen via het Cce. Bekijk het interview met Verberne.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!