Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Stemhulp voor mensen met verstandelijke beperking en laaggeletterden

30 januari 2018 Door de redactie Geen reacties

Iedereen in Nederland heeft het recht om te stemmen. Maar veel mensen met een verstandelijke beperking laten de komende gemeenteraadsverkiezingen liever aan zich voorbijgaan. Ze vinden het hele proces te ingewikkeld, het boezemt ze angst in. Daarom heeft stichting Leer Zelf Online de website Hoewerktstemmen.nl gelanceerd. Daarnaast heeft ProDemos een aantal YouTube-filmpjes gepubliceerd die ook duidelijke informatie geven over de verkiezingen op 21 maart.

Volgens ontwikkelaar Jacques de Wit van Leer Zelf Online zouden veel mensen met een verstandelijke beperking wel gaan stemmen als ze wat meer hulp konden krijgen bij het stembureau. Helaas mag dat niet, althans niet in het stemhokje. Dat privilege is alleen weggelegd voor mensen met een visuele beperking.

Het komt daarom vooral aan op een goede voorbereiding. Door het stemproces voor mensen met een verstandelijke beperking zo voorspelbaar mogelijk te maken, durven velen uiteindelijk toch te gaan stemmen. Dat is althans de verwachting van Leer Zelf Online.


Oefenen
Op de website www.hoewerktstemmen.nl neemt Steffie (het figuurtje dat ingewikkelde dingen eenvoudig kan uitleggen) de bezoeker bij de hand langs het hele stemproces. Van het overhandigen van de stempas en je ID-kaart tot het deponeren van het ingevulde stemformulier in de juiste stembus.

De bezoeker kan keer op keer oefenen (wat moet ik meenemen, wat krijg ik terug van de stembureaumedewerker, hoe laat kan ik het beste gaan als ik op een rustig moment wil gaan), waardoor het voorspelbaarder wordt. Zelfs het raadgevend referendum (ook op die dag) wordt niet vergeten.

De site besteedt ook aandacht aan de gemeenteraad: wat is dat eigenlijk en wat doet die raad precies? Omdat er ook andere verkiezingen bestaan, bijvoorbeeld voor de Tweede Kamer of de Waterschappen, wil Leer Zelf Online de website doorontwikkelen. Niet voor niets heeft men het nu over de eerste versie van de website.


Ervaringen delen
De filmpjes van ProDemos gaan ook in op wat stemmen is en wat de gemeenteraad doet. Alleen op een veel minder uitgebreide manier. De filmpjes verwijzen naar de website www.stemjijook.nu. Daar is nog veel meer informatie te vinden over stemmen. Deze site geeft nadrukkelijk aan dat het College voor de Rechten van de Mens benieuwd is naar de stemervaring van mensen met een beperking.

Die feedback kan er in de toekomst voor zorgen dat er steeds minder drempels zijn bij het stemmen voor wie een beperking heeft.  |

Lees een eerder artikel van Klik over de aanloop naar de website waarbij Steffie uitleg over stemmen geeft, met een realistische test in een nagebouwd stembureau.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!