Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Steffie helpt bij voedselbank en aanvragen toeslagen

18 september 2019 Door de redactie Geen reacties

Steffie, het digitale hulpje van stichting Leer zelf online, heeft nu twee nieuwe websites met uitleg over het aanvragen van toeslagen en hulp van de voedselbank: uitlegtoeslagen.nl en hoewerktdevoedselbank.nl.

Steffie geeft mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen van huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget eenvoudig uitleg. Ze gebruikt daarbij eenvoudige taal, gesproken tekst en heldere animaties. Meer dan een miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven maken gebruik van Steffie.

In totaal ontvangt 60 procent van alle 7,9 miljoen huishoudens in Nederland toeslagen. Bij de laagste inkomens - gezinnen die een gemiddeld besteedbaar inkomen hebben van bijna tienduizend euro per jaar - vraagt 90 procent één of meer toeslagen aan voor een gemiddelde waarde van ruim tweeduizend euro. Met name de huurtoeslag komt in deze groep veel voor. In 2018 is er voor ruim 3.5 miljard euro aan huurtoeslag uitgekeerd.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en of rekenen. Bij de helft van de mensen die recht hebben op toeslagen gaat er iets mis. Zo hebben 450.000 mensen vorig jaar zorgtoeslag laten liggen, bleek onlangs uit onderzoek van Independer. Zij liepen daardoor gezamenlijk ruim 100 miljoen euro mis.

De nieuwe website Uitlegtoeslagen.nl legt eenvoudig alles over toeslagen uit. De website is in samenwerking met de Belastingdienst en de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht gemaakt.

Gezonder leven
Ook voor een ander probleem is er inmiddels een speciale website van Steffie: duizenden mensen die onder de armoede grens leven en in aanmerking komen voor de noodhulp van de voedselbanken maken daar nu nog geen gebruik van. Met risico’s als stress en gezondheidsschade als mogelijk gevolg. Stichting Leer Zelf Online en Voedselbanken Nederland ontwikkelden samen een laagdrempelige voorlichting met webhulp Steffie.

Klanten van de voedselbanken zijn zeer divers. Er zijn zeer grote verschillen in gezinssamenstelling, leeftijd, culturen, talen, en ook opleidingsniveaus. Steffie spreekt dan ook Engels, Turks, Tigrinya en Arabisch.

Voedselonzekerheid - de vraag of je genoeg geld hebt voor voedzaam eten - is volgens het onderzoek een substantieel probleem bij de klanten. Toegang tot een gezonder leven is daarom de boodschap van de nieuwe website Hoewerktdevoedselbank.nl.

Webhulp Steffie.nl is een initiatief van Leer Zelf Online en ze biedt al sinds 2002 duidelijke uitleg over tal van ingewikkelde onderwerpen. Met speciaal ontworpen websites, duidelijke teksten en animaties worden moeilijke onderwerpen voor kwetsbare mensen weer toegankelijk gemaakt, zoals bijvoorbeeld uitlegov-chipkaart.nl, hoewerktstemmen.nl en nu dus ook hoewerktdevoedselbank.nl en uitlegtoeslagen.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!