Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Steeds meer inclusieve stembureaus in Nederland

22 maart 2023 Redactie Klik Geen reacties

Stichting Prokkel startte twee jaar geleden een pilot met inclusieve stembureaus, waar ook mensen met een licht verstandelijke beperking en eventueel een maatje als vrijwilliger actief zijn. Dit jaar deden er met de verkiezingen op 15 maart voor de Provinciale Staten en de waterschappen al meer dan 200 gemeenten mee.

De stichting vindt de inclusieve stembureaus heel belangrijk, want hiermee wordt de samenleving steeds inclusiever. Bovendien geeft het een positief signaal af aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking: jij kunt ook meedoen in de samenleving en jouw stem telt ook mee, aldus Stichting Prokkel.

Verschillende zorgorganisaties hebben meegewerkt aan de inclusieve stembureaus. In het Schoorlse Hotel Merlot waren Franke – bewoner Raphaëlstichting in Schoorl – en Yvonne van de gemeente Bergen prokkelmaatjes tijdens de verkiezingen op 15 maart. Franke hield de stemmen bij van de Provinciale Staten, terwijl Yvonne die van de waterschappen bijhield. Voor Franke was het de eerste keer. “Ik vind het vooral heel leuk om dit te mogen doen voor de maatschappij. En het is hier gezellig tussen de mensen. En natuurlijk ga ik zelf ook mijn stem inleveren vandaag. Dat doe ik al vanaf dat ik dit mag!”

Zorgorganisatie SDW heeft de gemeenten in West-Brabant benaderd met het aanbod om duo’s – bestaande uit een ervaringsdeskundige en een vrijwilliger – bij stemlocaties te laten meehelpen. De wil was er zeker bij de gemeenten, maar niet overal was het nog haalbaar om zo’n stemduo mee te laten doen. Uiteindelijk dat lukte wel in Rucphen, Zundert, Halderberge, Steenbergen, Bergen op Zoom en Roosendaal.

Ook vanuit Aveleijn zijn diverse cliënten als stembureaumedewerker aan de slag gegaan. De een deelde stembiljetten uit, een ander lette weer op dat mensen de stembiljetten in de juiste container deden, want met twee verkiezingen is een vergissing natuurlijk snel gemaakt.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!