Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Steeds meer abortussen bij afwijking

17 februari 2010 Door de redactie Geen reacties

Sinds de invoering van de standaard-echo bij een zwangerschap van rond de 20 weken, is het aantal abortussen vanwege een afwijking bij de ongeboren baby sterk toegenomen.

Het totale aantal abortussen is verdubbeld sinds de 20-weken-echo in Nederland bestaat. Elke vrouw krijgt die aangeboden, maar gebruik is niet verplicht.

In 2008 kozen 276 vrouwen voor afbreking van de zwangerschap tussen de 20e en 24e week. Het gaat soms om relatief kleine handicaps als een hazenlip (schisis), die operatief goed te verhelpen zijn.

Opmerkelijk is in dit verband dat de afgelopen paar jaar geen enkele melding is gedaan van levensbeëindigend handelen bij pasgeborenen. Daarvoor is een speciale procedure met een toetsingscommissie ingesteld, maar blijkbaar worden er minder ernstig gehandicapte baby's geboren.

Staatssecretaris Bussemaker van Vws overweegt te gaan registreren wat voor zwangerschappen zijn afgebroken. In NrcHandelsblad (12 februari) staat een wrang verhaal van een arts die een zwangerschap van een baby met schisis moest afbreken, en op dezelfde dag drie geadopteerde kinderen met diezelfde afwijking uit China ter behandeling kreeg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!