Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Start van nieuw schooljaar: leerlingenvervoer verloopt chaotisch

5 september 2017 Door de redactie Geen reacties

In diverse regio’s is het leerlingenvervoer chaotisch van start gegaan aan het begin van het nieuwe schooljaar. Dit verschijnsel doet zich jaarlijks voor en lijkt onuitroeibaar. Onder meer in de regio Apeldoorn en de Duin- en Bollenstreek regende het klachten.

PlusOv verzorgt sinds 21 augustus het leerlingen- en dagbestedingsvervoer in de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. Dat ging niet van een leien dakje:

  • Leerlingen werden niet opgehaald
  • Er is tekort aan personeel en voertuigen
  • De noodzakelijke begeleiding ontbreekt soms
  • Er zijn technische problemen bij PlusOV
  • Het bedrijf is slecht bereikbaar.


De vervoerscentrale heeft aangegeven op korte termijn drie extra planners en een extra manager in te zetten, zodat de problemen zo snel mogelijk opgelost kunnen worden. Dat is in een gezamenlijk crisisoverleg met de negen gemeenten besloten,
meldt De Stentor.

Marijn
Dezelfde krant had kort daarvoor het verhaal van Margot Kroes geplaatst. Haar tienjarige zoon Marijn die autisme heeft, gaat niet meer naar school tot de problemen bij PlusOv zijn opgelost. “Marijn ging altijd met plezier mee in het busje, maar de afgelopen week is heel rommelig verlopen. Elke keer zaten er andere kinderen in het busje, werd er een andere route gereden en kwam Marijn te laat op school. De chauffeur zou ook aan de kinderen hebben gevraagd waar hij heen moet.”

PlusOv geeft zelf aan met man en macht te werken aan een oplossing. Aan de reacties op Twitter te zien, lukt dat nog niet overal.


Prijs-kwaliteit
In de Duin- en Bollenstreek is het leerlingenvervoer overgegaan naar Willemsen-De Koning, nadat Connexxion het contract vorig jaar opzegde. Het bedrijf brengt zo’n vijfhonderd kinderen die speciaal onderwijs volgen uit zes gemeenten (Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse, Teylingen en Hillegom) naar hun school of instelling. En ook daar een stortvloed aan klachten van ouders, behalve in Noordwijkerhout, schrijft het Leidsch Dagblad. De gemeenten vinden de problemen des te schrijnender omdat bij de aanbesteding minder op de prijs is gelet en juist meer op de kwaliteit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!