Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Staatssecretaris: ratificatie Vn-verdrag in voorbereiding

19 april 2011 Door de redactie Geen reacties

Momenteel werken ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Vws) aan een goedkeurings- en invoeringswet voor het Vn-verdrag over de rechten van personen met een handicap. Dat heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Eind maart demonstreerden in Utrecht 1.300 mensen om de Nederlandse overheid te bewegen het verdrag waar te maken. Nederland ondertekende het Vn-verdrag vier jaar geleden, maar stelt de bekrachtiging ervan sindsdien uit. 99 landen hebben hebben het verdrag al wel bekrachtigd.

De staatssecretaris was vorige week per brief verzocht door de kamercommissie van Vws om duidelijkheid te geven over de ratificering van het Vn-verdrag. "Ik zet mij in voor ratificatie van het VN-Verdrag en bereid daartoe besluitvorming in het kabinet voor", laat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten nu schriftelijk weten. "Ter voorbereiding daarop inventariseer ik alle consequenties van het ratificeren van het VN-Verdrag."

Ze schrijft dat ze gesprekken voert met collega-bewindspersonen om de standpunten te peilen over de ratificatie van het verdrag. Daarnaast is ze bezig met de (technische) voorbereidende werkzaamheden van de ratificatie. "Dit betekent dat er op dit moment ambtelijk wordt gewerkt aan een goedkeuringswet en een invoeringswet. Ik streef ernaar de benodigde conceptwetsvoorstellen rond de zomer op de agenda van het kabinet te zetten." De staatssecretaris besluit: "Na de consultatie kunnen we de wetsvoorstellen afronden, zodat deze in het najaar aan de Ministerraad kunnen worden voorgelegd."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!